...

Orman Lajoša Vermeša (inv. br. U. P-103)Među predmetima zbirke primenjene umetnosti u Gradskom muzeju Subotica nalazi se orman koji je nekada bio u vlasništvu Lajoša Vermeša, a izrađen je oko 1905. godine. Oznake na predmetima za opremanje kuće iz muzejske zbirke, naročito nameštaju, često ukazuju na njihovo poreklo (Beč, Budimpešta, Arad, Segedin), a u Suboticu su mogli dospevati trgovačkim putevima. Takvu nalepnicu na poleđini ima i ovaj orman, a ona nas informiše o tome da je u Suboticu dopremljen iz Segedina.

Izrađen je od jelovine, oraha, orahovog furnira, stakla, mesinga. U njegovom oblikovanju dominirajuće su ravne linije i geometrijski oblici pravougaonika i kvadrata, te kao takav predstavlja primer stila geometrijske varijante secesije. Takav je celokupan korpus, ali i njegovi sastavni delovi: bočni jednokrilni ormani, središnja vitrina koja zauzima gornju polovinu, kao i dvokrilni orman u donjoj polovini središnjeg dela. Geometrizam je vidljiv i u oblikovanju zastakljenog dela vitrine. Staklo, brušeno na rubovima, horizontalno je i vertikalno podeljeno u više kvadratnih i pravougaonih površina. Pravougaoni i kvadratni oblici ponavljaju se i u dekorativnom motivu u obliku šahovskog polja na vratima donjeg ormara, kao i na ručkama oblikovanim od mesinga. Motivi koji posebno skreću pažnju jesu motivi glave žene, u profilnom položaju. Oblikovane su na pravougaonom formatu mesingane podloge, a ovakvi prikazi predstavljaju jedan od omiljenih motiva u razdoblju secesije. Profinjeno lice žene, sa kosom oblikovanom u frizuru aktuelnu na početku 20. veka, te ukrasima koji su tu kosu pridržavali, tipičan je modni ideal art nouvo stila.

Uz ovaj ormar, kao sastavni deo garniture nalazi se i manji kredenac, izrađen po istim principima. Oni svedoče o načinu oblikovanja sklonog geometrizaciji i isticanju funkcionalnosti forme.

Predmet meseca postavljen je u prostoru Gradskog muzeja Subotica, a njime se pridružujemo obeležavanju Svetskog dana secesije (10. jun).

Ljubica Vuković Dulić
istoričarka umetnosti, viša kustoskinja