...

Svetski dan secesijeProgram Gradskog muzeja Subotica povodom Svetskog dana secesije 2021. godine

9. jun u 17 časova, Gradski muzej Subotica
Na međi istoricizma i secesije – secesijska arhitektura u Staroj Moravici, Pačiru i Bajmoku. Predavač: Tamara Kucor
Na prekretnici 19. i 20. veka, pojavio se novi stil širom Evrope, secesija, koji nije zaobišao ni manja naselja nadomak Subotice, poput Stare Moravice, Pačira i Bajmoka. Secesija je donela inovacije ne samo u tehničkim rešenjima, već i svojom dekorativnošću – stvorila je novi umetnički jezik oblika i motiva. Ova tendencija je uočljiva i u spomenutim naseljima, naročito u uobličavanju fasada. Na predavanju će biti reči i o arhitekturi historicizma, naime pojava neorenesanse kao arhitektonskog stila u Staroj Moravici vezana je za ime Karolja Šumahera, zidarskog majstora poreklom iz Crvenke, koji je takođe gradio i secesijska zdanja.

10. jun u 12 časova, Gradska kuća
Besplatan odlazak na toranj, ovog važnog primera secesijske arhitekture. Mesto sakupljanja kod svečanog ulaza Gradske kuće.

Od 10. juna će na sajtu i Facebook stranici Gradskog muzeja biti postavljena virtuelna izložba dečijih radova Predškolske ustanove „Naša Radost” na temu: motivi životinja u arhitekturi secesije u Subotici. Ovaj program se realizuje kao nastavak saradnje sa ovom subotičkom predškolskom ustanovom.
http://www.gradskimuzej.subotica.rs/
https://www.facebook.com/SecesijaUSuboticiSzecesszioSzabadkan

Od 11. juna će na sajtu i Facebook stranici IPA projekta, Kulturna saradnja na temu “ Istoricizam u Bačkoj” i promocija turizma u regionu, biti postavljena prezentacija na temu Motivi istoricizma i secesije.
http://www.istoricizamsubotica.com/
https://www.facebook.com/Istoricizam-u-Bačkoj-Subotica-Historizmus-Bácskában-Szabadka