...

A szabadkai zsidók mindennapjaiMegnyitó: 2021. március 12.
Helyszín: félemeleti kiállítóterem
A tárlat szerzői: Ljubica Vuković Dulić, művészettörténész, főmuzeológus és Hicsik Dóra, főkönyvtáros

A szabadkai zsidók mindennapjai című kiállítás az INTERREG Duna Transznacionális Program REDISCOVER elnevezésű projekt keretén belül jött létre, amely a zsidó örökség újrafelfedezésén alapul. Kilenc mnfd város vesz részt projektpartnerként: Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata (Vezető kedvezményezett), Banja Luka Önkormányzata (Bosznia és Hercegovina), Galac és Temesvár Város Önkormányzata (Románia), Kotor Város Önkormányzata (Montenegró), Muraszombati Kulturális, Turisztikai és Sport Intézet (Szlovénia), Eszék Város Önkormányzata (Horvátország), Regensburg Város Önkormányzata (Németország), Városi Múzeum Szabadka (Szerbia). Mellettük kilenc társpartner is részt vesz a projekt megvalósításában: Szabadka Város Önkormányzata, Muraszombat Város Önkormányzata, a szegedi zsidó közösség, a temesvári zsidó közösség, Románia Zsidó Közösségeinek Szövetsége, az eszéki zsidó közösség, a montenegrói zsidó közösség, Banja Luka zsidó közössége és a Romániai Nemzeti Kisebbségekkel Foglalkozó Kutatóintézete.

A projekt fő célja a résztvevő országok területeiről származó zsidó közösségek örökségének újrafelfedezése, kutatása, bemutatása és elérhetővé tétele. Ennek köszönhetően egy egységes kulturális tőkére tehetünk szert. Célunk egy versenyképes turisztikai termék kialakítása, mely elérhető lesz a nagyközönség számára is.

A projekt célja a zsidó örökség újra értelmezése, a már ismert terek (zsinagógák, temetők, emlékművek, épületek, lakóépületek), ahol a már előtérbe került szimbólumok mellett a zsidóság tárgyi és szellemi örökségének kultúrájának egyéb elemei is szerepelnek.

Szabadkán 1775 óta élnek izraelita vallású polgárok. Kulturális örökségük nagyban hozzájárul városunk látképéhez, a zsinagóga, a hitközség épülete a téli zsinagógával, a zsidó temető, a Dömötör-palota (a Szabadkai Városi Múzeum épülete) mind építészeti remekek.

Kulturális intézményeink a kezdetektől fogva gyűjtik, őrzik és bemutatják a szabadkai zsidóság örökségét: újságokat, könyveket, dokumentumokat, de ide tartoznak a képzőművészeti alkotások, zeneművek és a mindennapi élet tárgyai is. A tárlat egységei személyekhez, intézményekhez kötődnek, bemutatják mindazokat a javakat, mellyel a szabadkai zsidóság 1775 és 1941 között hozzájárult Szabadka kulturális, társadalmi és gazdasági fejlődéséhez.

A bemutatott anyag az eddigi kutatások eredményeit tárja a látogató elé a felhasznált irodalommal egyetemben, s azokra a tárgyakra fókuszál, melyeket a Szabadkai Városi Múzeum és a Szabadkai Történelmi Levéltár őriz. A tárgyak többsége ezen a kiállításon kerül először ebben a kontextusban a látogatók elé.

A kiállítás a projekt egyik fő eredményeként lehetőséget nyújt a szabadkai zsidó értékek tudatosítására, a Szabadkai Városi Múzeum pedig ezen örökség bemutatásával egyik állomása lehet a Duna menti zsidó kulturális útvonalnak.

A kiállítás 2021. június 11-éig tekinthető meg.