...

Régészeti kisokosMegnyitó: 2020. december 30.
Helyszín: földszinti kiállítóterem
A kiállítás szerzői: Neda Dimovski, régész, muzeológus és Mihájlovity Anikó, múzeumpedagógus, muzeológus

A Régészeti kisokos című kiállítás egy interaktív tárlat, amely az óvodáskorú gyermekek és az alsó tagozatos tanulók számára készült.

A kiállítás két szegmense bemutatja a régészek munkájának különböző területeit: mit csinál a régész a terepen, és gyűjteménykezelőként mi a dolga benn a múzeumban. Mindkét nézőpont a régészet lényégét ragadja meg, hiszen mindkettőnek ugyanaz a célja: a régmúltban élt emberek és közösségeik életének rekonstrukciója az emberi alkotómunka nyomainak tanulmányozása alapján.

A kiállításon bemutatott tárgyak a Szabadkai Városi Múzeum illetékességi területéhez tartozó települések (Szabadka, Topolya és Kishegyes) régészeti lelőhelyeiről származnak. A kiállításon különböző régészeti korszakból származó tárgyakat mutatunk be az őskortól a középkorig, melyek funkcióját és jelentését játékos úton, mozgással, érintéssel és rajzolással ismerhetik meg az érdeklődő gyerekek.

A kiállításhoz Régészeti kisokos címmel interaktív feladatlapok is készültek, amelyeket 150 dináros áron lehet megvásárolni a múzeumban.