...
Historizmus a Bácskában – Szabadka


Megnyitó: 2022. május 13., 12.00 óra
Helyszín: félemeleti kiállítóterem

Tisztelettel meghívjuk Önt a Szabadkai Városi Múzeum Historizmus a Bácskában – Szabadka című új időszaki kiállításának megynyitójára, amelyre 2022. május 13-án, 12.00 órai kezdettel kerül sor a Szabadkai Városi Múzeumban (Zsinagóga tér 3.).

Köszöntőt mond Mihájlovity Anikó, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója.

A tárlatot N. Kovács Zita művészettörténész, a bajai Türr István Múzeum igazgatója és MA Neda Džamić művészettörténész, a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet munkatársa nyitja meg. 

A tárlat kurátorai: dr. Ninkov K. Olga (a profán művészet magán- és közéleti szférája, fényképészet); Ljubica Vuković Dulić (nyomdászat, divat), dr. Korhecz Papp Zsuzsanna (szakrális művészet), dizájn: Lality Csaba.

A Szabadkai Városi Múzeum és a bajai Türr István Múzeum IPA határon átnyúló Historizmus a Bácskában – kulturális együttműködés és a turizmus támogatása a régióban (HUSRB/1903/33/0040) című pályázata.


Nem mind arany, ami fénylik


Megnyitó: 2022. május 10., 18.00 óra
Helyszín: földszinti kiállítóterem
A kiállítás szerzői: Zoran Lević és Nenad Lukić, belgrádi Tudomány és Technika Múzeuma

Tisztelettel meghívjuk Önt a Nem mind arany, ami fénylik című kiállítás megnyitójára, amelyre 2022. május 10-én, kedden 18.00 órai kezdettel kerül sor a Szabadkai Városi Múzeumban.

A Nem mind arany, ami fénylik című kiállítás az arany tematikáját járja körbe, egyrészt magát az anyagét, másrészt annak feldolgozását.

A kiállítás tematikusan mutatja be az arany kinyerését, termelését, feldolgozását és felhasználását. A történelem folyamán az aranyat különféle célokra használták, a pénz- és ékszerkészítéstől kezdve a vallási és művészeti tárgyakon át a mindennapi használatra szánt tárgyakig. A modern élet is elképzelhetetlen az arany nélkül, hiszen minden elektronikus eszközben megtalálható. A látogatók megtekinthetik az ásványokat, a különféle aranymosó eszközöket, és az arany mindennapi életben, a gazdaságban, az orvostudományban és az elektronikában való felhasználását.

A kiállítás nagy része az aranyművességet mutatja be, annak szerszámait és a munkafolyamat technológiáját. Bemutatásra kerülnek a különféle aranyozási technikák, valamint az aranytárgyak vizsgálata és jelölése is. Erre a kiállításra a Stefanović 1886 aranyműves üzletben egy film is készült, amely a gyűrűkészítés folyamatát mutatja be az olvasztástól kezdve egészen a kiállításra való előkészítésig.

A kiállított tárgyak a belgrádi Tudomány és Technika Múzeumából, a bori Bányászati és Kohászati Múzeum gyűjteményéből, a belgrádi Bányászati és Földtani Kar Ásvány- és Kőzetgyűjteményéből, a Mérésügyi és Nemesfémek Igazgatóságától, a Becsei Városi Múzeumból, a belgrádi Gyógyszerészeti Kar Gyógyszertörténeti Múzeumából, a Stefanović 1886 aranyműves szaküzletből és magángyűjteményekből származnak. 

...