...
Nagybányai remekművek magángyűjteményekből


Megnyitó:  2024. május 14., 17 óra
Helyszín: Vajdasági Magyar Képtár
A kiállítás kurátora: Korani Eleni
A kiállítás 2024. június 30-ig tekinthető meg.

A nagybányai (Nagybánya ma: Baia Mare, Románia) festőiskola, a modern magyar festőművészetet elindító mozgalom 1896-tól kezdve a nagybányai művésztelepen bontakozott ki, majd 1902-től szabadiskolává alakult. Közvetlen előzménye Hollósy Simon müncheni szabadiskolája volt, amely 1896–1901 között nyaranta Nagybányán működött. A mostani kiállítás, Hollósyt és Réti Istvánt kivéve, műveikkel a nagybányai művészelep összes többi alapítóját is bemutatja: Ferenczy KárolytThorma Jánost és Iványi-Grünwald Bélát. Ferenczy, Réti, Iványi-Grünwald és Thorma 1902-ben indították el a fent említett Nagybányai Szabad Festőiskolát, 1911-ben megalakult Nagybányai Festők Társasága. A haladó szellemű művészeti kritikusok örömmel fogadták a „magyar Barbizon” megalakulását, lelkes cikkekben számoltak be a műterem-építkezésekről és az első közös tárlatokról. Az iskola fő érdeme, hogy a naturalizmus és a plein air (szabadban végzett festészet) eredményeit meghonosította. A nagybányai művésztelep korai időszakát stílusegység határozta meg, amit a különböző kifejezési formák békés együttélése váltott fel. Sokan a természetelvű tájfestészet klasszikus hagyományait követték, ugyanakkor a modern irányzatok jótékony hatása sem maradt el, amire példa a fauve hatására kialakult „neósok” megjelenése – ebbe a modern áramkörbe tartozott a verbászi Pechán József is. Ugyanis a nagybányai művésztelepnek, illetve festőiskolának, délvidéki azaz vajdasági résztvevői is voltak, pl. Mály József, Brummer József és Radovits Iván Zomborból; Streitmann Antal és Várkonyi József Nagybecskerekről; Solymos Beatrix és Pascu Eugen Zentáról; Pechán József Verbászról; Zorka Petrovics Kevedobraról illetve Belgrádból; Csóvich Ilonka, Balázs G. Árpád és Oláh Sándor Szabadkáról.   

Az Ernst Galéria szervezésében, és a Közép-Európai Örökség Program, valamint a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával a Szabadkai Városi Múzeumban, a Vajdasági Magyar Képtárban most kiállított 35 különleges alkotás magyarországi magángyűjtemények ritkán látható kincsei, amelyek erre a kivételes alkalomra kerültek egymás mellé a kurátor, Korani Eleni válogatásában. Az alkotások a festőiskola nyitó éveitől kezdve az 1930-as évek közepéig nyújtanak betekintést a plein air naturalimustól az impresszionizmus és posztimpresszionizmus vonulatain át, az  avantgárd irányzatok felé, és a hagyományok folytonosságát valló posztnagybányai mesterek irányába. A művésztelep jeles mesterei kerülnek most bemutatásra: Boldizsár István, Bornemisza Géza, Czóbel Béla, Dömötör Gizella, Götz Béla Ernő, Gyenes Gitta, Iványi-Grünwald Béla, Ferenczy Károly, Kádár Géza, Kernstok Károly, Klein József, Kmetty János, Mágori Varga Béla, Patkó Károly, Pechán József, Perlott Csaba Vilmos, Plány Ervin, Tihanyi Lajos, Thorma János, Ziffer Sándor, Zsögödi Nagy Imre.  A kiállítás külön szegmensét képezik Szabadkai Városi Múzeum gyűjteményéből származó, a nagybányai festők körébe tartozó alkotók művei (Csóvich Ilona, Iványi-Grünwald Béla, Nyilassy Sándor, Oláh Sándor, Pechán József).

A kiállítás a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány által elindított Közép-Európai Örökség Program keretein belül, a Magyar Nemzeti Tanács és a Szabadkai Városi Múzeum együttműködésében valósult meg.


A múlt íze – Korhecz Gyula (1899–1973)


Megnyitó:  2024. április 5., 18 óra
Helyszín: földszinti kiállítóterem
A kiállítás szerzői: Korhecz Papp Zsuzsanna és Kubičković Ákos
A kiállítás 2024. június 15-ig tekinthető meg.

A Szabadkai Városi Múzeum meghívja Önt és kedves barátait
A múlt íze – Korhecz Gyula (1899–1973) című ipartörténeti kiállítására,
melyet 2024. április 5-én, pénteken, 18 órakor Mačković Stevan nyit meg.

A megnyitó résztvevői megkóstolhatják a Korhecz Gyula „titkos” receptje alapján készült téliszalámit is.
A 20-as évek hangulatát Varga Iván és Papp Miklós teremti meg.

...

...
A kezdet és vég – 50 éve szüntették meg a szabadkai villamost


Megnyitó: 2024. április 4., 18 óra
Helyszín: félemeleti kiállítóterem
A kiállítás kurátora: Ninkov K. Olga

A kezdet és a vég – 50 éve szüntették meg a szabadkai villamost  című kiállítás Kirbus Edvard és Zlatko Jovanov (1949–2014) a villamos utolsó szabadkai útjáról készült fotóit, valamint a Szabadkai Városi Múzeum gyűjteményének városunk korai villamostörténetére vonatkozó tárgyait mutatja be a Historizmus Szabadkán című kiállítás keretében – a villamos ugyanis Szabadkán a historizmus időszakában indult első útjára, 1897-ben. 

Kiállításmegnyitó: 2024. április 4., 18 óra, Szabadkai Városi Múzeum.


A Szabadkai Városi Múzeum ugyanakkor felkéri a lakosságot, hogy fotóikkal és a szabadkai villamossal kapcsolatos egyéb emléktárgyaikkal járuljanak hozzá Szabadka történelmének ezen részének kollektív emlékezetéhez. Fényképek és egyéb tárgyak átadása személyesen a múzeum portáján (Zsinagóga tér 3.) lehetséges – cserébe az átadó igazolást kap a kézbesítésről –, vagy e-mailben a muzejsubotica@mts.rs címre. A teljes anyagot 2024. május 18-án mutatjuk be a Múzeumok Éjszakáján.


Válogatás a Szabadkai Városi Múzeum szerzeményeiből 2014 – 2023


Megnyitó: 2023. november 30., 18 óra
Helyszín: földszinti kiállítóterem
A kiállítás szerzői: Slađana Aleksić, Neda Dimovski, Hicsik Dóra, Kubičković Ákos, Kajdocsi Lovász Gabriella, Ninkov K. Olga, Papp Árpád és Ljubica Vuković Dulić

Szeretettel meghívjuk a Válogatás a Szabadkai Városi Múzeum szerzeményeiből 2014 – 2023 című kiállításunk megnyitójára, melyre 2023. november 30-án, 18 órai kezdettel kerül sor a múzeum időszaki kiállítótermében. A tárlattal a Szabadkai Városi Múzeum megnyitásának 75. évfordulóját ünnepeljük meg.

A kiállítást a tárlat kurátorai fogják bemutatni, külön hangsúlyt fektetve a múzeum ajándékozóira.

A Szabadkai Városi Múzeum közönsége utoljára kilenc évvel ezelőtt kaphatott betekintést a múzeumi gyarapítás tárgyaiba, így nagy örömünkre szolgál, hogy idén újra bemutathatjuk az elmúlt évek akvizíciós termését.  Az intézmény első tárlatára 75 évvel ezelőtt, 1948. november 29-én került sor, így egyrészt e jubileum megünneplése, másrészt a szisztematikus muzeológiai tevékenység, vagyis a gyűjteménygyarapítás kapcsán kerül sor a Válogatás a Szabadkai Városi Múzeum szerzeményeiből 2014 – 2023 című tárlatra. 

A kiállítás betekintést nyújt a múzeum azon tárgyaiba, amelyek az elmúlt majdnem egy évtized alatt különböző módokon (ásatás, terepi munka, vásárlás, ajándékozás) kerültek az intézmény gyűjteményeibe. 

A múzeum hat osztálya mutatkozik be a tárlaton: a régészeti, a történelmi, a néprajzi, a természettudományi, a művészeti és a szakkönyvtár. A művészeti osztály és a szakkönyvtár egyes szerzeményei megtekinthetők a múzeum más aktuális kiállításain is. A készülő katalógus bővebb betekintést nyújt majd az elmúlt évek szerzeményeibe.

Az itt bemutatott tárgyak többsége eddig még nem kapott nyilvánosságot. E kiállítás célja, hogy ezeken a szerzeményeken keresztül rávilágítson a múzeumi tevékenység kevésbé ismert elemeire, a gyűjtemények formálására és folyamatos gyarapítására, valamint a múzeumi gyűjtemények megőrzésére. Intézményünk és városunk, Szabadka is hálás a tárgyak adományozóinak, akiket szeretettel várunk a kiállításmegnyitón is. 

...

...
Őseinket felhozád


Megnyitó: 2023. október 4., 18 óra
Helyszín: földszinti kiállítóterem
A kiállítás szerzője: Raško Ramadanski, régész, muzeológus
A kiállítás 2023. október végéig tekinthető meg.

Tisztelettel meghívjuk Önöket az Óbecsei Városi Múzeum
„Őseinket felhozád” ‒ Leletek a korai középkor és a magyarok bejövetele idejéből az Óbecsei Városi Múzeum gyűjteményéből
című régészeti kiállításának megnyitójára, melyet október folyamán múzeumunkban is megtekinthetnek.
A megnyitón a kiállítást Dr. Perica Špehar, a belgrádi Bölcsészettudományi Kar Régészeti Tanszékének rendes professzora és Dr. Aleksandar Uzelac, a belgrádi Történeti Intézet tudományos főmunkatársa mutatja be.

Várjuk Önöket október 4-én, szerdán, 18 órakor!


Duranci kollekció


Megnyitó: 2023. július 5., 18 óra
Helyszín: földszinti kiállítóterem
A kiállítás kurátorai: Ninkov K. Olga és Ljubica Vuković Dulić
A kiállítás 2023. szeptember 10-ig tekinthető meg.

Tisztelettel meghívjuk a Duranci kollekció – tárgyak a Szabadkai Városi Múzeum, a Kortárs Galéria Szabadka és a Szabadkai Városi Könyvtár gyűjteményeiből című kiállítás megnyitójára, amelyre 2023. július 5-én 18 órai kezdettel kerül sor a Szabadkai Városi Múzeumban.
A tárlatot Ljubica Vuković Dulić és Szarka Mandity Krisztina művészettörténészek nyitják meg.

Bela Duranci, Szabadka város díszpoglára, Pro Urbe és háromszoros dr. Bodrogvári Ferenc díjas művészettörténész, a Szabadkai Városi Múzeum és egyben a város első okleveles művészettörténésze volt, aki nagyban hozzájárult a művészeti élet és a közgyűjtemények felvirágoztatásához. Duranci a múzeum művészettörténészeként 1959-től 1975-ig tevékenykedett, miközben 1969 és 1971 között az intézmény igazgatója is volt. Ez volt az az időszak, amikor a múzeum a kortárs művészekre irányította a figyelmét, amely a Képzőművészeti Találkozó létrehozásával fokozatosan csökkent. 1980-tól egészen 1984-es nyugdíjazásáig a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézetben dolgozott, de munkája nem szakadt el a kortárs művészettől sem. Erről tanúskodik képzőművészeti gyűjteménye is.

Bela Duranci, aki idén július 5-én ünnepelte volna kilencvenkettedik születésnapját, 2021. július 1-jén hunyt el. Rá emlékezünk most ezzel a kiállítással, melynek célja adományozói arcának bemutatása, hiszen képzőművészeti gyűjteményét és szakkönyvtárát a városnak, pontosabban annak kulturális intézményeinek – a Szabadkai Kortárs Képtárnak, a Szabadkai Városi Múzeumnak, valamint a Szabadkai Városi Könyvtárnak – adományozta. A kiállítás középpontjában az adományozás áll, egy több mint egy évszázados szabadkai hagyomány, amelynek köszönhetően eredményeket mutathatunk fel különböző kutatási területeken, de a művészeti örökség kollektív tudatának alakításában is. Köszönjük a Szabadkai Kortárs Képtárnak és a Szabadkai Városi Könyvtárnak, hogy elfogadták felkérésünket, és a Duranci Kollekció teljes egészének megtekintése érdekében kikölcsönözték gyűjteményükből a tárlaton bemutatott tárgyakat.

A tárlaton Bela Duranci képzőművészeti alkotásai, könyvtárának és dokumentációjának egy része, valamint a következő alkotók munkái kerülnek bemutatásra: Eisenhut Ferenc, Pavle Blesić, Bogdan Bogdanović, Petar Ćurčić, Mihajlo Dejanović, Ivana Dulić, Hangya András, Franzer István, Božidar Jakac, Miroslav Jovančić, Edita és Emil Kadirić, Kalmár Ferenc és Magdolna, Boško Karanović, Léphaf Pál, Aleksandar Luković, Đuro Maravić, Đorđe Marković, Maurics Ferenc, Nemes Fekete Edit, Edin Numankadić, Mojak Aranka és Petar, Penovác Ednre, Szajkó István, Szarapka Tibor, Szilágyi Gábor, Sáfrány Imre, Mile Skračić, Matija Skurjeni, Schadi Petar, Svetislav Šljukić, Milenko Vuksanović Čiča, Togyerás József, Torok Sándor.

...

...
A pesti Schöfft festőművész család


Megnyitó: 2023. január 25., 13 óra
Helyszín: földszinti kiállítóterem
A kiállítás kurátora: dr. Korhecz Papp Zsuzsanna 
A kiállítás május végéig tekinthető meg.

Tisztelettel meghívjuk A pesti Schöfft festőművész család című kiállításunk megnyitójára, melyet 2023. január 25-én tartunk 13 órai kezdettel.

Köszöntőt mond: dr. Rokay Zoltán
A kiállítást megnyitja: dr. Szvoboda Dománszky Gabriella
Közreműködik: Molnár Krisztina fuvolaművész

A pesti Schöfft képíró család művészeti hagyatékát a mai Magyarországon, Horvátországban, Romániában és Szerbiában őrzik. A nemzetközi vándorkiállítás a műhely három generációját,  Joseph, József Károly és a világhírű Ágoston egyházi és világi munkáit mutatja be, melyek a 19. század első felében jöttek létre.


Székely Tibor Óceániában


A Szabadkai Városi Múzeum szeretettel meghívja Önt a Székely Tibor Óceániában című kiállítás megnyitójára, melyre 2022. november 10-én, csütörtökön, 19 órakor kerül sor a múzeum épületében. A kiállítás emléket állít Székely Tibor születésének 110. évfordulójára. Ezen felül 50 évvel ezelőtt lett a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója, így erről is megemlékezünk.

A kiállítás kurátora: Simon Vuletić Viktória, a Szabadkai Városi Múzeum múzeumi tanácsosa.

A kiállítást megnyitják: Mihájlovity Anikó, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója, Živković Marija, a zágrábi Néprajzi Múzeum főmuzeológusa, és Pejin Attila, a Zentai Városi Múzeum igazgatója.

...

...
Három plakátkészítő a két világháború közötti időszakból – Janković, Petrov, Babić


Megnyitó: 2022. augusztus 4., 12 óra
Helyszín: földszinti kiállítóterem
A kiállítás szerzője:  Bojana Popović, Iparművészeti Múzeum, Belgrád
A tárlat október 15-ig lesz látogatható.

A Szabadkai Városi Múzeum tisztelettel meghívja Önt a belgrádi Iparművészeti Múzeum „Három plakátkészítő a két világháború közötti időszakból – Janković, Petrov, Babić” című kiállításának megnyitójára.
Köszöntő beszédet mond Mihájlovity Anikó, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója.
A kiállítást megnyitja Bojana Popović, a kiállítás szerzője.

A megnyitót szakmai tárlatvezetés követi. A kiállítás részeként a látogatók vetítés formájában nyerhetnek betekintést Miloš Babić festészeti hagyatékába, amelyet ajándékgyűjteményként a Szabadkai Városi Múzeum őriz, míg a művész életművének iparművészeti része a belgrádi Iparművészeti Múzeum gyűjteményének a része.

A KIÁLLÍTÁSRÓL
A szerbiai plakáttörténet a 19. század végén vette kezdetét, abban az időszakban, amikor a plakát az egyre növekvő fogyasztói társadalom globális szintű kommunikációs eszközévé vált. A plakát abban az időben többnyire nem a művészi végzettségűek munkaterülete volt. A helyzet az első világháború után változott meg, ekkor vált szükségessé, hogy a plakátkészítők művészeti készséggel, kreativitással és újító szellemmel is rendelkezzenek.

A két világháború közötti időszakban, a plakátművészet aranykorában születtek Dušan Janković, Mihailo S. Petrov és Miloš Babić alkotásai is. Ők voltak a plakátkészítés szerbiai úttörői, s ennek a művészeti ágnak a két világháború közötti csúcsát jelentik, munkásságuk az európai plakátművészet legjobbjai közé tartozik. Janković, Petrov és Babić ugyanazt a kreatív nyelvet beszélte, mint a párizsi, londoni, berlini, bécsi, budapesti kollégáik, akár a nemzetközi art deco szókincsét használták, akár a deradikalizált avantgárd művészeti irányzatokét – a 20. századi grafikai tervezés pilléreit.


Historizmus Szabadkán


Megnyitó: 2022. május 13., 12.00 óra
Helyszín: félemeleti kiállítóterem

Tisztelettel meghívjuk Önt a Szabadkai Városi Múzeum Historizmus Szabadkán című új időszaki kiállításának megynyitójára, amelyre 2022. május 13-án, 12.00 órai kezdettel kerül sor a Szabadkai Városi Múzeumban (Zsinagóga tér 3.).

Köszöntőt mond Mihájlovity Anikó, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója.

A tárlatot N. Kovács Zita művészettörténész, a bajai Türr István Múzeum igazgatója és MA Neda Džamić művészettörténész, a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet munkatársa nyitja meg. 

A tárlat kurátorai: dr. Ninkov K. Olga (a profán művészet magán- és közéleti szférája, fényképészet); Ljubica Vuković Dulić (nyomdászat, divat), dr. Korhecz Papp Zsuzsanna (szakrális művészet), dizájn: Lality Csaba.

A Szabadkai Városi Múzeum és a bajai Türr István Múzeum IPA határon átnyúló Historizmus a Bácskában – kulturális együttműködés és a turizmus támogatása a régióban (HUSRB/1903/33/0040) című pályázata.

...