...
Őseinket felhozád


Megnyitó: 2023. október 4., 18 óra
Helyszín: földszinti kiállítóterem
A kiállítás szerzője: Raško Ramadanski, régész, muzeológus
A kiállítás 2023. október végéig tekinthető meg.

Tisztelettel meghívjuk Önöket az Óbecsei Városi Múzeum
„Őseinket felhozád” ‒ Leletek a korai középkor és a magyarok bejövetele idejéből az Óbecsei Városi Múzeum gyűjteményéből
című régészeti kiállításának megnyitójára, melyet október folyamán múzeumunkban is megtekinthetnek.
A megnyitón a kiállítást Dr. Perica Špehar, a belgrádi Bölcsészettudományi Kar Régészeti Tanszékének rendes professzora és Dr. Aleksandar Uzelac, a belgrádi Történeti Intézet tudományos főmunkatársa mutatja be.

Várjuk Önöket október 4-én, szerdán, 18 órakor!


Duranci kollekció


Megnyitó: 2023. július 5., 18 óra
Helyszín: földszinti kiállítóterem
A kiállítás kurátorai: Ninkov K. Olga és Ljubica Vuković Dulić
A kiállítás 2023. szeptember 10-ig tekinthető meg.

Tisztelettel meghívjuk a Duranci kollekció – tárgyak a Szabadkai Városi Múzeum, a Kortárs Galéria Szabadka és a Szabadkai Városi Könyvtár gyűjteményeiből című kiállítás megnyitójára, amelyre 2023. július 5-én 18 órai kezdettel kerül sor a Szabadkai Városi Múzeumban.
A tárlatot Ljubica Vuković Dulić és Szarka Mandity Krisztina művészettörténészek nyitják meg.

Bela Duranci, Szabadka város díszpoglára, Pro Urbe és háromszoros dr. Bodrogvári Ferenc díjas művészettörténész, a Szabadkai Városi Múzeum és egyben a város első okleveles művészettörténésze volt, aki nagyban hozzájárult a művészeti élet és a közgyűjtemények felvirágoztatásához. Duranci a múzeum művészettörténészeként 1959-től 1975-ig tevékenykedett, miközben 1969 és 1971 között az intézmény igazgatója is volt. Ez volt az az időszak, amikor a múzeum a kortárs művészekre irányította a figyelmét, amely a Képzőművészeti Találkozó létrehozásával fokozatosan csökkent. 1980-tól egészen 1984-es nyugdíjazásáig a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézetben dolgozott, de munkája nem szakadt el a kortárs művészettől sem. Erről tanúskodik képzőművészeti gyűjteménye is.

Bela Duranci, aki idén július 5-én ünnepelte volna kilencvenkettedik születésnapját, 2021. július 1-jén hunyt el. Rá emlékezünk most ezzel a kiállítással, melynek célja adományozói arcának bemutatása, hiszen képzőművészeti gyűjteményét és szakkönyvtárát a városnak, pontosabban annak kulturális intézményeinek – a Szabadkai Kortárs Képtárnak, a Szabadkai Városi Múzeumnak, valamint a Szabadkai Városi Könyvtárnak – adományozta. A kiállítás középpontjában az adományozás áll, egy több mint egy évszázados szabadkai hagyomány, amelynek köszönhetően eredményeket mutathatunk fel különböző kutatási területeken, de a művészeti örökség kollektív tudatának alakításában is. Köszönjük a Szabadkai Kortárs Képtárnak és a Szabadkai Városi Könyvtárnak, hogy elfogadták felkérésünket, és a Duranci Kollekció teljes egészének megtekintése érdekében kikölcsönözték gyűjteményükből a tárlaton bemutatott tárgyakat.

A tárlaton Bela Duranci képzőművészeti alkotásai, könyvtárának és dokumentációjának egy része, valamint a következő alkotók munkái kerülnek bemutatásra: Eisenhut Ferenc, Pavle Blesić, Bogdan Bogdanović, Petar Ćurčić, Mihajlo Dejanović, Ivana Dulić, Hangya András, Franzer István, Božidar Jakac, Miroslav Jovančić, Edita és Emil Kadirić, Kalmár Ferenc és Magdolna, Boško Karanović, Léphaf Pál, Aleksandar Luković, Đuro Maravić, Đorđe Marković, Maurics Ferenc, Nemes Fekete Edit, Edin Numankadić, Mojak Aranka és Petar, Penovác Ednre, Szajkó István, Szarapka Tibor, Szilágyi Gábor, Sáfrány Imre, Mile Skračić, Matija Skurjeni, Schadi Petar, Svetislav Šljukić, Milenko Vuksanović Čiča, Togyerás József, Torok Sándor.

...

...
A pesti Schöfft festőművész család


Megnyitó: 2023. január 25., 13 óra
Helyszín: földszinti kiállítóterem
A kiállítás kurátora: dr. Korhecz Papp Zsuzsanna 
A kiállítás május végéig tekinthető meg.

Tisztelettel meghívjuk A pesti Schöfft festőművész család című kiállításunk megnyitójára, melyet 2023. január 25-én tartunk 13 órai kezdettel.

Köszöntőt mond: dr. Rokay Zoltán
A kiállítást megnyitja: dr. Szvoboda Dománszky Gabriella
Közreműködik: Molnár Krisztina fuvolaművész

A pesti Schöfft képíró család művészeti hagyatékát a mai Magyarországon, Horvátországban, Romániában és Szerbiában őrzik. A nemzetközi vándorkiállítás a műhely három generációját,  Joseph, József Károly és a világhírű Ágoston egyházi és világi munkáit mutatja be, melyek a 19. század első felében jöttek létre.


Székely Tibor Óceániában


A Szabadkai Városi Múzeum szeretettel meghívja Önt a Székely Tibor Óceániában című kiállítás megnyitójára, melyre 2022. november 10-én, csütörtökön, 19 órakor kerül sor a múzeum épületében. A kiállítás emléket állít Székely Tibor születésének 110. évfordulójára. Ezen felül 50 évvel ezelőtt lett a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója, így erről is megemlékezünk.

A kiállítás kurátora: Simon Vuletić Viktória, a Szabadkai Városi Múzeum múzeumi tanácsosa.

A kiállítást megnyitják: Mihájlovity Anikó, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója, Živković Marija, a zágrábi Néprajzi Múzeum főmuzeológusa, és Pejin Attila, a Zentai Városi Múzeum igazgatója.

...

...
Három plakátkészítő a két világháború közötti időszakból – Janković, Petrov, Babić


Megnyitó: 2022. augusztus 4., 12 óra
Helyszín: földszinti kiállítóterem
A kiállítás szerzője:  Bojana Popović, Iparművészeti Múzeum, Belgrád
A tárlat október 15-ig lesz látogatható.

A Szabadkai Városi Múzeum tisztelettel meghívja Önt a belgrádi Iparművészeti Múzeum „Három plakátkészítő a két világháború közötti időszakból – Janković, Petrov, Babić” című kiállításának megnyitójára.
Köszöntő beszédet mond Mihájlovity Anikó, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója.
A kiállítást megnyitja Bojana Popović, a kiállítás szerzője.

A megnyitót szakmai tárlatvezetés követi. A kiállítás részeként a látogatók vetítés formájában nyerhetnek betekintést Miloš Babić festészeti hagyatékába, amelyet ajándékgyűjteményként a Szabadkai Városi Múzeum őriz, míg a művész életművének iparművészeti része a belgrádi Iparművészeti Múzeum gyűjteményének a része.

A KIÁLLÍTÁSRÓL
A szerbiai plakáttörténet a 19. század végén vette kezdetét, abban az időszakban, amikor a plakát az egyre növekvő fogyasztói társadalom globális szintű kommunikációs eszközévé vált. A plakát abban az időben többnyire nem a művészi végzettségűek munkaterülete volt. A helyzet az első világháború után változott meg, ekkor vált szükségessé, hogy a plakátkészítők művészeti készséggel, kreativitással és újító szellemmel is rendelkezzenek.

A két világháború közötti időszakban, a plakátművészet aranykorában születtek Dušan Janković, Mihailo S. Petrov és Miloš Babić alkotásai is. Ők voltak a plakátkészítés szerbiai úttörői, s ennek a művészeti ágnak a két világháború közötti csúcsát jelentik, munkásságuk az európai plakátművészet legjobbjai közé tartozik. Janković, Petrov és Babić ugyanazt a kreatív nyelvet beszélte, mint a párizsi, londoni, berlini, bécsi, budapesti kollégáik, akár a nemzetközi art deco szókincsét használták, akár a deradikalizált avantgárd művészeti irányzatokét – a 20. századi grafikai tervezés pilléreit.


Historizmus Szabadkán


Megnyitó: 2022. május 13., 12.00 óra
Helyszín: félemeleti kiállítóterem

Tisztelettel meghívjuk Önt a Szabadkai Városi Múzeum Historizmus Szabadkán című új időszaki kiállításának megynyitójára, amelyre 2022. május 13-án, 12.00 órai kezdettel kerül sor a Szabadkai Városi Múzeumban (Zsinagóga tér 3.).

Köszöntőt mond Mihájlovity Anikó, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója.

A tárlatot N. Kovács Zita művészettörténész, a bajai Türr István Múzeum igazgatója és MA Neda Džamić művészettörténész, a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet munkatársa nyitja meg. 

A tárlat kurátorai: dr. Ninkov K. Olga (a profán művészet magán- és közéleti szférája, fényképészet); Ljubica Vuković Dulić (nyomdászat, divat), dr. Korhecz Papp Zsuzsanna (szakrális művészet), dizájn: Lality Csaba.

A Szabadkai Városi Múzeum és a bajai Türr István Múzeum IPA határon átnyúló Historizmus a Bácskában – kulturális együttműködés és a turizmus támogatása a régióban (HUSRB/1903/33/0040) című pályázata.

...

...
Nem mind arany, ami fénylik


Megnyitó: 2022. május 10., 18.00 óra
Helyszín: földszinti kiállítóterem
A kiállítás szerzői: Zoran Lević és Nenad Lukić, belgrádi Tudomány és Technika Múzeuma

Tisztelettel meghívjuk Önt a Nem mind arany, ami fénylik című kiállítás megnyitójára, amelyre 2022. május 10-én, kedden 18.00 órai kezdettel kerül sor a Szabadkai Városi Múzeumban.

A Nem mind arany, ami fénylik című kiállítás az arany tematikáját járja körbe, egyrészt magát az anyagét, másrészt annak feldolgozását.

A kiállítás tematikusan mutatja be az arany kinyerését, termelését, feldolgozását és felhasználását. A történelem folyamán az aranyat különféle célokra használták, a pénz- és ékszerkészítéstől kezdve a vallási és művészeti tárgyakon át a mindennapi használatra szánt tárgyakig. A modern élet is elképzelhetetlen az arany nélkül, hiszen minden elektronikus eszközben megtalálható. A látogatók megtekinthetik az ásványokat, a különféle aranymosó eszközöket, és az arany mindennapi életben, a gazdaságban, az orvostudományban és az elektronikában való felhasználását.

A kiállítás nagy része az aranyművességet mutatja be, annak szerszámait és a munkafolyamat technológiáját. Bemutatásra kerülnek a különféle aranyozási technikák, valamint az aranytárgyak vizsgálata és jelölése is. Erre a kiállításra a Stefanović 1886 aranyműves üzletben egy film is készült, amely a gyűrűkészítés folyamatát mutatja be az olvasztástól kezdve egészen a kiállításra való előkészítésig.

A kiállított tárgyak a belgrádi Tudomány és Technika Múzeumából, a bori Bányászati és Kohászati Múzeum gyűjteményéből, a belgrádi Bányászati és Földtani Kar Ásvány- és Kőzetgyűjteményéből, a Mérésügyi és Nemesfémek Igazgatóságától, a Becsei Városi Múzeumból, a belgrádi Gyógyszerészeti Kar Gyógyszertörténeti Múzeumából, a Stefanović 1886 aranyműves szaküzletből és magángyűjteményekből származnak. 


Fogd a kezem, hogy megismerjelek – Magyar nemzeti kisebbség


Megnyitó:  2021. november 5., 14 óra
Helyszín: emeleti kiállítóterem

Tisztelt látogatóink!

Szeretettel meghívjuk Önöket kiállításunk megnyitójára, melynek címe Fogd a kezem, hogy megismerjelek – Magyar nemzeti kisebbség.
A kiállításon a Rudnik-Takovo Régió Múzeuma rajzpályázatára beérkezett alkotásokat állítjuk ki. Az esemény keretén belül sor kerül a díjazottak oklevelének átadására is.

Belépés díjtalan.

Bővebb információ: 024/555-128 – as telefonszámon.

...

...
Schervitz Mátyás budai festő


Megnyitó: 2021. április 29., 12 óra
Helyszín: emeleti kiállítóterem
A kiállítás szerzője: dr. Korhecz Papp Zsuzsanna, festő-restaurátor művész, múzeumi tanácsos

Schervitz Mátyás korának közkedvelt és nagyra becsült mestere volt. A horvát származású, buda-vízivárosi festő 1739 körül tért vissza szülővárosába. 1741-ben vált budai polgárrá. Számos kisebb és nagyobb megbízáshoz (a tabáni Szent Katalin- és a vízivárosi Szent Erzsébet-templomok főoltárképei, az újlaki templom szentélyfreskója) jutott a fővárosban; ezek a művei megsemmisültek az elmúlt évszázadokban. Az óbudai plébániatemplom Szent Ivó-oltárképét (1759) stíluskritikai alapon illeszthettük életművébe, akárcsak a Szent Ferenc Sebei-templom szentélyfreskóit (1756). Adattal igazolt műve a péceli Ráday-kastély könyvtártermeinek és nagytermének freskódísze 1764–67-ből. Schervitz Mátyás oltárkép-festészetének megismeréséhez szolgáló kulcsot a dunaföldvári egykori ferences templomba 1768-ban készített együttese (Szent Anna, Szeráfi Szent Ferenc, Immaculata Ádámmal és Évával) szolgáltatja, segítségükkel immár bizonyosan a budai mesterhez köthetjük a zombori és eszéki ferences templomok Szent Ferenc stigmatizációját ábrázoló mellékoltárképeit (1769, 1770), melyek a bosnyák ferencesekhez fűződő szoros kapcsolatának köszönhetően jöttek létre, úgy mint a vízivárosi Szent Ferenc Sebei-templom főoltárképe (1756). A ferences rend útjain keresztül jutott el egy műve a boszniai Livnoba is. Az abai Szentháromság- és a tordasi Gyümölcsoltó Boldogasszony-templomok freskódíszét (1756), és az utóbbi oltárképét (1760) is munkájának véljük,. Fia Serovics József (1741–1792 után) és Vogl Gergely (1717–1782) budai festők is tanítványai lehettek. Schervitz Mátyás feltételezhetően egy itáliai mester kvadratúrafestőjeként fejleszthette képességeit: építészeti térábrázolása hibátlan, anatómiai tudása kiváló, alakjai elevenek, arányosak, egyéniségei karakteresek. Egyetlen művét sem szignálta. Eddig megismert alkotásainak tükrében talán módosítható a 18. századi magyarországi mesterekről, műveik színvonaláról kialakított kép, s a másodvonalbeli „céhes mesterek” között immár egy, a nagymesterek tudásával vetekedő, helyi születésű és működő művészt is sikerült bemutatnunk.

A kiállítás 2021. június 4-éig tekinthető meg.


A szabadkai zsidók mindennapjai


Megnyitó: 2021. március 12.
Helyszín: félemeleti kiállítóterem
A tárlat szerzői: Ljubica Vuković Dulić, művészettörténész, főmuzeológus és Hicsik Dóra, főkönyvtáros

A szabadkai zsidók mindennapjai című kiállítás az INTERREG Duna Transznacionális Program REDISCOVER elnevezésű projekt keretén belül jött létre, amely a zsidó örökség újrafelfedezésén alapul. Kilenc mnfd város vesz részt projektpartnerként: Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata (Vezető kedvezményezett), Banja Luka Önkormányzata (Bosznia és Hercegovina), Galac és Temesvár Város Önkormányzata (Románia), Kotor Város Önkormányzata (Montenegró), Muraszombati Kulturális, Turisztikai és Sport Intézet (Szlovénia), Eszék Város Önkormányzata (Horvátország), Regensburg Város Önkormányzata (Németország), Városi Múzeum Szabadka (Szerbia). Mellettük kilenc társpartner is részt vesz a projekt megvalósításában: Szabadka Város Önkormányzata, Muraszombat Város Önkormányzata, a szegedi zsidó közösség, a temesvári zsidó közösség, Románia Zsidó Közösségeinek Szövetsége, az eszéki zsidó közösség, a montenegrói zsidó közösség, Banja Luka zsidó közössége és a Romániai Nemzeti Kisebbségekkel Foglalkozó Kutatóintézete.

A projekt fő célja a résztvevő országok területeiről származó zsidó közösségek örökségének újrafelfedezése, kutatása, bemutatása és elérhetővé tétele. Ennek köszönhetően egy egységes kulturális tőkére tehetünk szert. Célunk egy versenyképes turisztikai termék kialakítása, mely elérhető lesz a nagyközönség számára is.

A projekt célja a zsidó örökség újra értelmezése, a már ismert terek (zsinagógák, temetők, emlékművek, épületek, lakóépületek), ahol a már előtérbe került szimbólumok mellett a zsidóság tárgyi és szellemi örökségének kultúrájának egyéb elemei is szerepelnek.

Szabadkán 1775 óta élnek izraelita vallású polgárok. Kulturális örökségük nagyban hozzájárul városunk látképéhez, a zsinagóga, a hitközség épülete a téli zsinagógával, a zsidó temető, a Dömötör-palota (a Szabadkai Városi Múzeum épülete) mind építészeti remekek.

Kulturális intézményeink a kezdetektől fogva gyűjtik, őrzik és bemutatják a szabadkai zsidóság örökségét: újságokat, könyveket, dokumentumokat, de ide tartoznak a képzőművészeti alkotások, zeneművek és a mindennapi élet tárgyai is. A tárlat egységei személyekhez, intézményekhez kötődnek, bemutatják mindazokat a javakat, mellyel a szabadkai zsidóság 1775 és 1941 között hozzájárult Szabadka kulturális, társadalmi és gazdasági fejlődéséhez.

A bemutatott anyag az eddigi kutatások eredményeit tárja a látogató elé a felhasznált irodalommal egyetemben, s azokra a tárgyakra fókuszál, melyeket a Szabadkai Városi Múzeum és a Szabadkai Történelmi Levéltár őriz. A tárgyak többsége ezen a kiállításon kerül először ebben a kontextusban a látogatók elé.

A kiállítás a projekt egyik fő eredményeként lehetőséget nyújt a szabadkai zsidó értékek tudatosítására, a Szabadkai Városi Múzeum pedig ezen örökség bemutatásával egyik állomása lehet a Duna menti zsidó kulturális útvonalnak.

A kiállítás 2021. június 11-éig tekinthető meg.

...