...

Pont és ellenpont – Filmek a néprajzi filmek XXVII. nemzetközi fesztiváljárólA néprajzi filmek háromnapos fesztiválja, amely idén Aldous Huxley ismert regénye nyomán Pont és ellenpont címmel kerül megszervezésre, megkísérli mindössze három film alapján bemutatni a mai élet összetettségét és ellentmondásosságát, illetve az antropológia által tárgyalt témák széles skáláját.

Program

Szerda, december 26. 19h – Hogyan váltam azzá, aki voltam (Dél-Korea, 2018) 95’
Padma Angdu egész addigi élete feje tetejére áll, amikor kirúgják a kolostorból, ahol élt. Noha Ladakhiban élő Buddhaként tekintenek rá, mégis egyetlen dolog ad neki erőt, a tanítója feltétel nélküli szeretete. A kamaszkorba érve a közösség nagy elvárásai a fiatal rinpocsét lázadásra késztetik. Miután éveken át hiába várja, hogy megjelenjenek a tanítványai Tibetből, a válaszokat kereső, kamaszkora küszöbén álló rinpocse és agg tanítója elindulnak Tibetbe vezető hősies útjukra.

Csütörtök, december 27. 19h – Pani: Nők, drog és Katmandu (Thaiföld, Spanyolország 2017) 87’
Noha a nők drogfüggőségét Nepálban tabuként kezelik, hat bátor nő mégis nyíltan beszél a harcáról, hogy kigyógyuljon a függőségéből, miközben a kitaszítottak életének kihívásaival szembesülnek Katmanduban: a szegénységgel, a drogdílerekkel, a korrupt rendőrökkel, a diszkriminációval, hogy csak szexmunkásként tudják fenntartani önmagukat. A társadalom által kitaszítva magukra támaszkodnak, egymást segítve a túlélésben. Néhány nőnek sikerül elindulni a gyógyulás rögös útján, míg mások maradnak, mivel nem tudnak elmenekülni a függőség okozta szenvedésektől. A maga egyedi és ritka perspektívájával a film együttérzést, megértést és empátiát ébreszt a függőségektől szenvedő nepáli nők iránt.

Péntek, december 28. 19h – Menjünk Délre (Kanada, 2018) 104’
A Menjünk Délre egy tetralógia második része, melyben Dominic Gagnon az igazság utáni korszakban kívánja feltárni az internet világának különböző oldalait. Hűen a kamera nélküli mozik iránti elkötelezettségéhez, a filmje anyagát a Youtuberek világából gyűjti. A kortárs guruk által vallott abszurd lapos Föld elméletekkel játszva, a korong alakú Föld poláris központjából kel útra a trópusok felé, a gleccserekkel szabdalt hideg tengereken át, egészen a világűrig! Azok, akikkel találkozik, megosztják velünk a saját igazságukat, kialakítva ezáltal egy eszelős mozaikot – melyben egyforma figyelmet érdemelnek a bevásárlólisták, az intim ömlengések és az összeesküvéselméletek, a Föld szédítő képei az űrállomásról nézve, az ártatlan nyári filmek, a szexturizmus és az éghajlatváltozás okozta trópusi kataklizmák – vagyis egy hipnotikus visszhangkamrát, amelyben minden összekapcsolódik… Mert az interneten minden igaz. Az újságírói tényellenőrzéssel ellentétben a filmkészítő a saját szubjektivitásából egy Délről szóló elméletet épít, ugyanúgy, ahogyan az északról szóló filmben Északról szőtt elméletet.