...

Az 1924-es párizsi nyári Olimpiai játékok plakátja



Az 1924-es párizsi Olimpiai játékok plakátja, papírra nyomtatott színes litográfia. 

Alkotója Jean Droit (1884‒1961) francia festő, illusztrátor és író, ezen kívül rengeteg plakát és könyvillusztráció készítője. A plakát 1924-ben készült, méretei 79×99 cm, restaurált állapotban őrzi a Történelmi osztály. 

A kép bal sarkán látható felirat VIII OLYMPIADE igazolja, hogy a Párizsban 1924-ben megrendezett Olimpia a 8. volt a játékok újraindításától számítva. Alatta készítőjének neve, JEAN DROIT szerepel. A plakát bal alsó részén, a kép szélén függőleges helyzetben a kivitelező nyomda neve és címe van feltüntetve: HACHARD & CIE PARIS; 8 PLACE DE LA MADELEINE. 

A plakát domináns részének figuratív kompozíciója két sorban félmeztelen férfiakat ábrázol, akik az ókori játékokat felelevenítve, felemelt jobb kézzel köszöntenek. A háttérben a Francia Köztársaság zászlaja látható. A szalutáló férfiak előtt pálmalevelek – a győzelem jelképei – és a JEUX OLYMPIQUES (Olimpiai játékok) francia nyelvű felirat állnak. A bal alsó sarokban a párizsi nyári Olimpia címere látható.

A Szabadkai Városi Múzeum tulajdonában van egy fénykép a Bácska 1901 Atlétikai klub emlékszobájáról, amelyen jól látható egy ugyanilyen plakát. Nem kizárt, hogy ez a fénykép a plakát származására utal. A plakát hátlapján egy pecsétlenyomat van (04. IV 1926). Lehetséges,  hogy ez a plakát városunkba való érkezésének dátuma.

Érdekességek az 1924-es párizsi nyári Olimpiáról:

  • Ez volt az utolsó Olimpia,  melynek során a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke Pierre de Coubertin volt. Az ő kívánságára rendezték a játékokat pont Párizsban, mivel az egybeesett az olimpiai mozgalom 30 éves jubileumával (az 1894-es kongresszus Párizsban volt).
  • Mellékprogramként a francia Chamonix-ban megrendezték a Télisportok Nemzetközi Hete elnevezésű sporteseményt, amelyet később a NOB az I. téli olimpiai játékoknak kiáltott ki. 
  • A finn atléták dominánsak voltak közép és hosszú távokon; Paavo Nurmi, az 1500 és 5000 m-es versenyfutás győztese számára alig egy óra pihenő jutott a két versenyszám között.
  • Johnny Weismüller úszásban 3 aranyérmet szerzett, ezen kívül tagja volt a bronzérmet nyerő vízilabdacsapatnak is. Később a Tarzan-filmek főszereplőjeként vált híressé.
  • Richard Norris Williams, aki egyébként a Titanic 1912-es katasztrófájának túlélője volt, a vegyespáros tenisztornán aranyérmet szerzett.
  • A két síkfutó, Harold Abrahams és Eric Liddell brit futók történetét dolgozza fel az 1981-ben készült nagysikerű film, a Tűzszekerek (Chariots of fire). Említésre méltó, hogy a bemutatott plakát szerepel a filmben is.

Ki kell emelnünk azt is, hogy az idei párizsi Olimpia az 1924-es első Párizsi Olimpia 100. évfordulóján kerül megrendezésre.

Szöveg: Kubičković Ákos

Fénykép: Kolović Svetlana