...

Plakat Olimpijskih igara u Parizu 1924. godine



Plakat Olimpijskih igara u Parizu je štampana  litografija u boji na papiru. Nastao je 1924. godine, a njegov autor je Žan Droa (Jean Droit, 1884‒1961) francuski slikar, ilustrator i pisac, inače autor brojnih plakata i ilustracija u knjigama. Plakat spada u one većih dimenzija koje iznose 79 x 99 cm. Na istorijskom odeljenju se danas čuva u restauriranom stanju, nakon što je pretrpeo ozbiljna oštećenja.

Natpis u levom uglu plakata VIII OLYMPIADE govori da promoviše osme Olimpijske igre. Ispod naslovnog natpisa stoji i ime autora plakata JEAN DROIT. Takođe sa leve strane, uz ivicu slike plakata u vertikalnom položaju ispisan je i naziv štamparije – izdavača sa navedenom adresom: HACHARD & CIE PARIS; 8 PLACE DE LA MADELEINE.

Figurativna kompozicija u dominantnom delu plakata prikazuje u dva reda polunage muške likove koji pozdravljaju podignutim desnim rukama (podsećanje na antiku). U pozadini je zastava Francuske republike. Ispred muških likova su posloženi palmini listovi kao simboli pobede, kao i natpis na francuskom jeziku JEUX OLYMPIQUES (Olimpijske igre). U donjem levom uglu se nalazi grb ili logo osmih Olimpijskih igara u Parizu.

Gradski muzej Subotica poseduje fotografiju o spomen sobi Atletskog kluba Bačka 1901, na kojoj se vidi jedan identičan plakat, a što može da ukazuje na  poreklo našeg predmeta. Na reversu plakata se nalazi i otisak pečata od 04. IV 1926, što verovatno govori o datumu njegovog dospeća u naš grad.

Ovo je dobra prilika da navedemo i neke zanimljivosti vezane za Olimpijske igre u Parizu 1924. godine:

  • Bile su to zadnje Igre za vreme kojih je predsednik MOK-a (Međunarodni olimpijski komitet) bio Pjer de Kuberten, koji je ujedno i izdejstvovao da na 30. godišnjicu olimpijskog pokreta (kongres iz 1894. godine u Parizu) Olimpijada bude upravo u ovom gradu.
  • Kao prateća manifestacija ovim igrama održana je i „Međunarodna nedelja zimskih sportova“ u Šamoniju, taj događaj je kasnije od strane MOK-a označen kao Prve Zimske olimpijske igre 1924.
  • Finski atletičari su bili dominantni na srednjim i dugim stazama; Pavo Nurmi pobedio je u trkama na 1500 i 5000m (imao je nepunih sat vremena pauze između dve trke!).
  • Džoni Vajsmiler kao plivač osvojio je 3 zlatne medalje, a uzeo je i bronzanu medalju kao član vaterpolo tima. Kasnije se proslavio u Holivudu u ulozi Tarzana.
  • Ričard Noris Vilijams, muški član osvajača zlatne medalje u miks dublu u tenisu, bio je preživeli učesnik tragedije broda Titanik 1912. godine 
  • Priče trkača i osvajača zlatnih medalja na ovim igrama Harolda Ebrehemsa (Harold Abrahams) i Erika Lidela (Eric Liddel) su inspirisale film Chariots of fire 1981. godine (Vatrene kočije). Dodajmo i to da se predstavljen plakat pojavljuje i u ovom filmu.

Treba napomenuti da će se ove godine Olimpijske igre održavati ponovo u Parizu, i to na 100 godišnjicu igara iz 1924. godine.

Tekst: Akoš Kubičković
Fotografija: Svetlana Kolović