...

Ptičiji svet Subotice ‒ foto konkursPrirodnjačko odeljenje Gradskog muzeja Subotica organizuje foto konkurs pod nazivom Ptičiji svet Subotice. Cilj foto konkursa je da skrene pažnju Subotičanima na ptice u gradskim područjima kao i njihov značaj za ljude i okruženje. 20 najboljih fotografija po izboru žirija biće prikazane u okviru tematske izložbe Ptičji svet Subotice ‒ ptice urbanih sredina.

Za učešće na foto konkursu je potrebno objaviti fotografije ptica u urbanim sredinama Subotice,  koje su uslikane u periodu od 2020. godine do kraja ovog konkursa u sledećim kategorijama:

 • portreti ptica
 • ptice i njihovo okruženje
 • ponašanje ptica.

Prilikom objavljivanja fotografije, potrebno je navesti vreme i mesto snimanja fotografije (kvart, ulica). Opciono se mogu navesti okolnosti snimanja, kao što su doba dana, karakteristike terena (bašta, ulica, park itd.), ali takođe se može navesti ukoliko znate ili predpostavljate i vrsta ptice/ptica na fotografiji, svakako smo mi tu da vam pružimo pomoć u identifikaciji.

Primer: 19.02.2024, Subotica, Kertvaroš, bašta porodične kuće, češljugar, #SUbirds (fotografija Sonje Šćekić)

Svi učesnici postavljaju fotografije na svoje Fejsbuk ili Instagram profile pod heštegom #SUbirds. Važno je da postavljena slika bude objavljena javno (public). Ukoliko učesnik nema profil na društvenim mrežama, fotografije se mogu poslati na mejl adresu su.birds.gms@gmail.com, sa navedenim imenom učesnika. U slučaju da  maloletne osobe učestvuju na konkursu, potrebno je napisati starosnu dob.

Trajanje konkursa: od 1. marta do 1. novembra 2024. godine. 

Fotografije se mogu napraviti bilo kojim uređajem koji pruža slike odgovarajućeg kvaliteta, što znači da su prihvatljive i slike napravljene mobilnim telefonom. 

Tip fajla: JPG, snimjen u visokoj rezoluciji. Dozvoljeno je rezanje slike, odsecanje smetajućih elemenata i promena orijentacije slike. Izmena ili retuširanje delova slike nije dozvoljeno. 

Digitalni materijali koji ne odgovaraju navedenim parametrima neće biti prihvaćeni.


Uslovi učešća

 • Konkurs je otvoren za sve uzraste, pojedinačno i grupno (na primer školska odeljenja, porodice).
 • Samo fotografi amateri mogu učestvovati na konkursu.
 • Može se prijaviti sa najviše 15 fotografija u digitalnom formatu.
 • Učešće na konkursu je besplatno.
 • Prilikom snimanja fotografija, učesnici ne smeju da uznemiravaju, ometaju ili nanose štetu životinjama. Fotografije mogu prikazivati samo divlje ptice koje žive na gradskom prostoru, tako da fotografije domaćih ptica ili ptica u zatočeništvu ne mogu učestvovati na konkursu.
 • Učesnici dozvoljavaju da Gradski muzej Subotica upravlja, objavljuje i izlaže poslate fotografije i ime fotografa. Učesnik garantuje da je poslata fotografija isključivo njegovo originalno delo, da ne krši nikakva autorska prava, zaštitni znak, moralna, privatna/izdavačka ili druga intelektualna prava, niti da treća strana ima pravni zahtev ili drugo interesovanje u poslatom foto konkursu.
 • Organizatori zadržavaju pravo da isključe i uklone svaku prijavu koja ne odgovara određenim zahtevima u propozicijama.

Objava rezultata

 • Poslate fotografije ocenjivaće stručnjaci Gradskog muzeja Subotica i subotički ornitolozi.
 • Žiri će nagraditi prva tri mesta u svakoj kategoriji, kao i najboljih mladih fotografa (ispod 16 godina).
 • O posebnoj nagradi odlučuje publika dodeljivanjem najvećeg broja lajkova na društvenim mrežama do 12 sati 1. novembra 2024. godine.
 • Objavljivanje rezultata će biti 8. novembra 2024. godine na društvenim mrežama organizatora i na veb-stranici Gradskog muzeja Subotica.
 • Nagrađene fotografije, nakon proglašenja pobednika, potrebno je poslati u visokoj rezoluciji na adresu e-pošte su.birds.gms@gmail.com.
 • Nagradjene fotografije će biti prikazane na izložbi Ptičji svet Subotice ‒ ptice urbanih sredina. Dodela nagrada će biti održana na otvaranju izložbe.

Ukoliko imate pitanja u vezi sa konkursom, molimo obratite se stručnjacima Prirodnjačkog odeljenja Gradskog muzeja Subotica na broj telefona 024/555-128, ili putem e-pošte na adresu su.birds.gms@gmail.com.