...

Szabadka madárvilága ‒ fotópályázatA Szabadkai Városi Múzeum Természettudományi Osztálya fotópályázatot hirdet Szabadka madárvilága címmel. A pályázat célja, hogy felhívja Szabadka lakosságának figyelmét városi területeink madárvilágára és annak fontosságára az emberek és a környezetünk szempontjából. A pályázatra beérkezett legjobb fotókból válogatást fogunk bemutatni a készülő Szabadka madárvilága ‒ madarak urbánus környezetben című időszaki tárlatunkon.

Pályázni lehet 2020 óta Szabadkán készült fényképekkel az alábbi tematikus kategóriákban:

 • madárportré
 • madarak és környezetük
 • madarak viselkedése.

A benevezett fénykép mellett kérjük feltüntetni a fotó készítésének időpontját és helyét (városrész neve, utcanév). Emellett nem kötelezően megadhatók a kép készítésének körülményei, pl. napszak, a terület jellege (kert, utca, park, stb.), illetve a képen szereplő madár/madarak faja is (a meghatározásban segítséget nyújtanak a szervezők is).

Példa: 2024.02.19., Szabadka, Kertváros, családi ház kertje, tengelic, #SUbirds (Styekity Sonja fotója)

A pályázók a fényképeket a saját Facebook vagy Instagram profiljukra töltik fel, #SUbirds hashtaggel. Fontos, hogy a posztolt kép beállítása nyilvános legyen. Amennyiben a pályázónak nincs közösségi profilja, a képeket su.birds.gms@gmail.com email címre kell beküldeni, a pályázó nevét és kiskorú esetében az életkorát is feltüntetve.

A pályázat időtartama: 2024. 03. 01 ‒ 2024. 11. 01. 

A fénykép bármilyen eszközzel készíthető, amely megfelelő minőségű képet biztosít, tehát elfogadhatók a mobiltelefonnal készített képek is.

File-típus: JPEG, a legmagasabb képminőséggel elmentve. Engedélyezett a kép megvágása, zavaró elemek levágása és a kép orientációjának megváltoztatása. A kép egyes részeinek módosítása, retusálása nem megengedett.

A megadott paraméterektől eltérő digitális anyagokat nem áll módunkban elfogadni.


Részvételi feltételek

 • A fotópályázat korosztályhoz nem kötött, egyénileg vagy csoportosan (pl. osztályközösségek, családok) lehet jelentkezni.
 • A pályázatban kizárólag amatőr fotósok vehetnek részt.
 • Pályázni legfeljebb 15 digitális formátumú fénykép beküldésével lehet.
 • A pályázaton a részvétel ingyenes.
 • A fényképek készítése során pályázók nem zaklathatják, nem zavarhatják és nem okozhatnak kárt az állatokban. A fényképek csak a városi élőhelyeken fotózott vad madarakat ábrázolhatnak, szelídített vagy fogságban tartott madarakat ábrázoló képek nem vehetnek részt a pályázaton.
 • A pályázók hozzájárulnak ahhoz, hogy a beküldött fotót és a készítő nevét a Szabadkai Városi Múzeum kezelje, publikálja, fotókiállításon megjelentesse. A pályázó szavatolja, hogy az általa beküldött fotó kizárólag a saját, eredeti alkotása, semmilyen szerzői jogot, védjegyet, erkölcsi jogot, magán/kiadói vagy egyéb szellemi jogot nem sért, illetve semmilyen harmadik félnek nincs jogi, jogcími követelése vagy egyéb érdekeltsége a beküldött pályázatban.
 • A szervezők fenntartják a jogot, hogy kizárjanak és eltávolítsanak minden olyan pályázatot, amely nem felel meg a versenyszabályzatban meghatározott követelményeknek.

Eredményhirdetés

 • A beküldött fotókat a Szabadkai Városi Múzeum szakemberei és szabadkai ornitológusok bírálják el.
 • A zsűri minden kategóriában az első három helyezettet díjazza. Emellett díjazza a legjobb ifjúsági (16 éves kor alatti) fotósokat is.
 • A közönségdíjat a közösségi oldalakon 2024. 11. 01. 12 óráig begyűjtött lájkok száma dönti el.
 • Az eredményhirdetésre 2024. 11. 8-án kerül sor a szervező közösségi oldalain és a Szabadkai Városi Múzeum honlapján.
 • A díjazott, nyomtatásra bejutott képekről külön értesítés után kérjük a nagy felbontású változat beküldését su.birds.gms@gmail.com email címre.
 • A díjazott fotókat a Szabadka madárvilága ‒ madarak urbánus környezetben című kiállítás keretében is bemutatjuk a nagyközönségnek. A kiállítás megnyitóján kerül sor az ünnepélyes díjátadóra.


Amennyiben kérdés merül fel a pályázattal kapcsolatban, forduljanak a Szabadkai Városi Múzeum Természettudományi Osztályának szakembereihez a 024/555-128-as telefonszámon, vagy a su.birds.gms@gmail.com email címen.