...

Gímszarvas, Cervus elaphusA gímszarvas, vagy régiesen rőtvad(Cervus elaphus) a szarvasfélék (Cervidae) családjába tartozó  faj. Megtalálható Európa nagy részén és Ázsia egyes vidékein, de gyakran a világ különböző vadászterületein is fellelhető, hiszen gyakori és értékes vadásztrófea. Ez a csodálatos állat Szerbia egyik legnagyobb szárazföldi állata, a hím szarvas (bika), ami nagyobb, mint a nőstény (tehén), elérheti akár a 125–300 kg-os súlyt is, a váll magassága 120–150 cm, a testhossza 225–275 cm is lehet.

A szarvasok rendkívül szociális állatok, matriarchális csordákban élnek. A szarvasborjú testén fehér foltok vannak. A szarvas akár 20 évig is elélhet. A bikák koponyájából kálciumból és foszforból álló agancs nő, amelynek súlya akár 9 kg is lehet, s amelynek növekedése sok energiát igényel. Az agancs a hímek közötti dominanciát jelzi, de a nőstények meghódításának is eszköze. A szeptembertől novemberig tartó párzási időszak után az agancsok elhullanak, majd új képződik. Ez a folyamat teszi lehetővé az állat számára, hogy energiát takarítson meg a tél túléléséhez.

Vidékünkön a szarvasagancs egyes részeit már a történelem előtti időkben is különböző tárgyak készítésére használták. A szarvast már az ősidőkben imádták és mágikus erőket tulajdonítottak neki, alakja része a kelta, a görög, a skandináv és a keresztény hagyománynak is. A szarvasagancs a néphagyományban a megújulásnak köszönhetően a halál, az újjászületés, a feltámadás és a halhatatlanság szimbóluma. A Bánságban és a kelet-szerbiai az oláhoknál a szenteste és kiskarácsony napján (január 14-e) a fiatalok álarcot öltenek, csörgővel felszerelt sétapálcát vesznek, a fejükre haranggal és szalagokkal díszített agancsot tesznek. A szarvast chtonikus istenségnek, azaz a holt lelkek urainak tartják, alakja így kötődik a halottak napjához is. A szarvas a magyar mitológiában is megjelenik, eredetmondánk szerint Hunor és Magor egy csodaszarvast üldözve talltak új hazára. Az gímszarvas a múzeumunk Természettudományi gyűjteményének részét képezi, és megtekinthető a Válogatás a Szabadkai Városi Múzeum szerzeményeiből (2014–2023) című kiállításon.

Slađana Aleksić
fordítás: Hicsik Dóra
fotó: Kolović Szvetlana