...

Akvizicije Gradskog muzeja Subotica 2014–2023 (izbor)Datum otvaranja: 30. novembar 2023, u 18 časova
Mesto: izložbeni prostor na prizemlju
Autori izložbe: Slađana Aleksić, Neda Dimovski, Dora Hičik, Akoš Kubičković, Gabrijela Kajdoči Lovas, Olga K. Ninkov, Arpad Pap, Ljubica Vuković Dulić

Srdačno Vas pozivamo na otvaranje izložbe Akvizicije Gradskog muzeja Subotica 2014–2023 (izbor) koje će se održati  30. novembra 2023, sa početkom u 18 časova, u tematskoj izložbenoj sali muzeja. Izložba se otvara na 75. godišnjicu otvaranja subotičkog Gradskog muzeja. 

Sa posebnim osvrtom na poklonodavce muzeja, na otvaranju će govoriti kustosi izložbe.

Nakon devet godina u Gradskom muzeju Subotica – Izložba novih akvizicija Muzeja.

U sklopu obeležavanju jubileja Gradskog muzeja Subotica, proslavi 75 godina od otvaranja subotičkog Gradskog muzeja 29. novembra 1948. godine, a samim tim i sistematske muzeološke delatnosti u Subotici, kolektiv Muzeja priredio je izložbu „Nove akvizicije 2015–2023 (izbor)”.

Izložba pruža uvid u akvizicije Gradskog muzeja Subotica u proteklih devet godina obuhvatjući izbor predmeta koje je muzej pribavio u tom periodu na različite načine (iskopavanjem, prikupljanjem na terenu, otkupom, putem poklona). Izložba se sastoji iz šest celina od kojih svaka predstavlja jedno odeljenje Gradskog muzeja Subotica: arheološko, istorijsko, etnološko, prirodnjačko, umetničko, muzejsku biblioteku. Neke od umetničkih i bibliotečkih akvizicija publika može da pogleda u okviru drugih aktuelnih postavki Muzeja. U pripremi je i katalog izložbe.

Veći deo izloženih eksponata nikada do sada nije bio javno prezentovan. Cilj ove izložbe je da putem muzejskih akvizicija skrene pažnju na osnovnu muzejsku delatnost – na formiranje, konstantno dopunjavanje i čuvanje muzejskih zbirki. Posebnu zahvalnost muzej, pa i grad, duguje poklonodavcima koje srdačno očekujemo i na otvaranju.