...

SAOPŠTENJE – KULTURA NA ISTORIJSKOM MINIMUMUPoštovani posetioci,

zbog lošeg materijalnog položaja zaposlenih, ustanove kulture su se suočile sa odlivom radnika, nemogućnošću zapošljavanja, čime je dovedeno u pitanje normalno funkcionisanje poslova u okviru muzejske delatnosti.

Sindikalna organizacija Gradskog muzeja pruža podršku Samostalnom sindikatu kulture Srbije u inicijativi za ostvarivanje boljeg materijalnog i profesionalnog položaja zaposlenih u ustanovama kulture na teritoriji Republike Srbije. Sindikat godinama unazad ukazuje na loš materijalno-socijalni položaj zaposlenih u kulturi, no nadležni državni organi ne reaguju niti se odazivaju inicijativi za rešavanje ovih pitanja. To je dovelo do situacije da naše nezadovoljstvo iskažemo na ovaj način.

Nakon linearne korekcije plata u javnim službama 2014. godine od ukupno 10%, zatim i 2015. godine jedino je sektor kulture izuzet od povećanja. Takođe u 2022. godini Vlada Republike Srbije jedino je sektor kulture izopštila iz jednokratne solidarne pomoći, koju su dobili svi ostali zaposleni u javnim službama.

Poštovani posetioci, najvidljiviji deo naše delatnosti jesu naše izložbe i program na kojima predstavljamo vredno kulturno nasleđe za koje se brinemo i koje namenjujemo sugrađanima, deci, mladima, gostima, turistima. Ništa od toga ne bi mogli da postignemo kvalitetno i u skladu sa muzejskim i modernim standardima, a da ne postoje u našim institucijama: spremači, majstori, manipulanti, tehničari, čuvari, portiri, vodiči, fotografi, preparatori…upravo oni koji primaju minimalnu zaradu, ali i ostali zaposleni u administraciji i osnovnoj muzejskoj delatnosti – kustosi.

Molimo Vladu Republike Srbije da ozbiljno shvati u kakvom se položaju nalaze zaposleni u oblasti kulture i reši nagomilane probleme.

Poštovani posetioci,
hvala što svojim dolaskom i interesom doprinosite svesti o značaju našeg kulturnog nasleđa.

U Subotici, 25. 10. 2023. godine

SINDIKALNA ORGANIZACIJA GRADSKOG MUZEJA SUBOTICA
SZABADKAI VÁROSI MÚZEUM SZAKSZERVEZETE