Duranci kollekció


Megnyitó: 2023. július 5., 18 óra
Helyszín: földszinti kiállítóterem
A kiállítás kurátorai: Ninkov K. Olga és Ljubica Vuković Dulić
A kiállítás 2023. szeptember 10-ig tekinthető meg.

Tisztelettel meghívjuk a Duranci kollekció – tárgyak a Szabadkai Városi Múzeum, a Kortárs Galéria Szabadka és a Szabadkai Városi Könyvtár gyűjteményeiből című kiállítás megnyitójára, amelyre 2023. július 5-én 18 órai kezdettel kerül sor a Szabadkai Városi Múzeumban.
A tárlatot Ljubica Vuković Dulić és Szarka Mandity Krisztina művészettörténészek nyitják meg.

Bela Duranci, Szabadka város díszpoglára, Pro Urbe és háromszoros dr. Bodrogvári Ferenc díjas művészettörténész, a Szabadkai Városi Múzeum és egyben a város első okleveles művészettörténésze volt, aki nagyban hozzájárult a művészeti élet és a közgyűjtemények felvirágoztatásához. Duranci a múzeum művészettörténészeként 1959-től 1975-ig tevékenykedett, miközben 1969 és 1971 között az intézmény igazgatója is volt. Ez volt az az időszak, amikor a múzeum a kortárs művészekre irányította a figyelmét, amely a Képzőművészeti Találkozó létrehozásával fokozatosan csökkent. 1980-tól egészen 1984-es nyugdíjazásáig a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézetben dolgozott, de munkája nem szakadt el a kortárs művészettől sem. Erről tanúskodik képzőművészeti gyűjteménye is.

Bela Duranci, aki idén július 5-én ünnepelte volna kilencvenkettedik születésnapját, 2021. július 1-jén hunyt el. Rá emlékezünk most ezzel a kiállítással, melynek célja adományozói arcának bemutatása, hiszen képzőművészeti gyűjteményét és szakkönyvtárát a városnak, pontosabban annak kulturális intézményeinek – a Szabadkai Kortárs Képtárnak, a Szabadkai Városi Múzeumnak, valamint a Szabadkai Városi Könyvtárnak – adományozta. A kiállítás középpontjában az adományozás áll, egy több mint egy évszázados szabadkai hagyomány, amelynek köszönhetően eredményeket mutathatunk fel különböző kutatási területeken, de a művészeti örökség kollektív tudatának alakításában is. Köszönjük a Szabadkai Kortárs Képtárnak és a Szabadkai Városi Könyvtárnak, hogy elfogadták felkérésünket, és a Duranci Kollekció teljes egészének megtekintése érdekében kikölcsönözték gyűjteményükből a tárlaton bemutatott tárgyakat.

A tárlaton Bela Duranci képzőművészeti alkotásai, könyvtárának és dokumentációjának egy része, valamint a következő alkotók munkái kerülnek bemutatásra: Eisenhut Ferenc, Pavle Blesić, Bogdan Bogdanović, Petar Ćurčić, Mihajlo Dejanović, Ivana Dulić, Hangya András, Franzer István, Božidar Jakac, Miroslav Jovančić, Edita és Emil Kadirić, Kalmár Ferenc és Magdolna, Boško Karanović, Léphaf Pál, Aleksandar Luković, Đuro Maravić, Đorđe Marković, Maurics Ferenc, Nemes Fekete Edit, Edin Numankadić, Mojak Aranka és Petar, Penovác Ednre, Szajkó István, Szarapka Tibor, Szilágyi Gábor, Sáfrány Imre, Mile Skračić, Matija Skurjeni, Schadi Petar, Svetislav Šljukić, Milenko Vuksanović Čiča, Togyerás József, Torok Sándor.