Kolekcija Duranci


Datum otvaranja: 5. jul 2023, u 18 časova
Mesto: izložbeni prostor na prizemlju
Autori izložbe: Olga K. Ninkov i Ljubica Vuković Dulić
Izložba je otvorena do 10. septembra 2023.

Srdačno Vas pozivamo na otvaranje izložbe Kolekcija Duranci – iz zbirki Gradskog muzeja Subotica, Savremene galerije Subotica i Gradske biblioteke Subotica.
Izložbu će 5. jula 2023. sa početkom u 18 časova u Gradskom muzeju Subotica otvoriti Ljubica Vuković Dulić i Kristina Mandić Sarka, istoričarke umetnosti.

Bela Duranci, počasni građanin Subotice, dobitnik nagrade Pro urbe, te tri puta nagrade „dr Ferenc Bodrogvari“, kao i mnogih drugih značajnih nagrada, bio je prvi diplomirani istoričar umetnosti subotičkog Gradskog muzeja, ali i grada. U Gradskom muzeju Subotica je bio zaposlen od 1959. do 1975, a u periodu od 1969–1971. je bio i u funkciji direktora. Bilo je to vreme kada je muzej bio okrenut savremenim umetnicima, što će se promeniti nastankom i radom savremene galerije Likovni susret. Duranci je potom, od 1980. do odlaska u penziju 1984, bio zaposlen u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture Subotica, ali se njegov rad sa savremenim umetnicima nije prestajao. O tome svedoči I njegova kolekcija likovnih dela.

Bela Duranci bi 5. jula ove godine slavio devedeset i drugi rođendan, preminuo je 1. jula 2021. Prisećamo ga se sada i ovom izložbom čiji cilj je da ga prikaže kao donatora koji je svoju kolekciju i stručnu biblioteku poklonio gradu, tačnije njenim ustanovama kulture: Savremenoj galeriji Subotica i Gradskom muzeju Subotica, te Gradskoj biblioteci Subotica. Izložba stavlja u fokus darodavstvo kao tradiciju u Subotici dužu od jednog veka, čije delotvorno egzistiranje pokazuje rezultate u sferi istraživanja, ali i u oblikovanju kolektivnoj svesti o zavičajnoj baštini koja uvek ima i univerzalnu tačku poimanja. Zahvaljujemo se Savremenoj galeriji Subotica i Graskoj biblioteci Subotica što su nam izašli u susret i posudili predmete iz svog fonda.

Na izložbi su osim knjiga, dokumentacije i likovnih dela Bele Durancija izloženi su radovi sledećih stvaralaca: Ferenc Ajzenhut, Pavle Blesić, Bogdan Bogdanović, Petar Ćurčić, Mihajlo Dejanović, Ivana Dulić, Andraš Hanđa, Endre Farago, Ištvan Francer, Božidar Jakac, Miroslav Jovančić, Edita i Emil Kadirić, Ferenc i Magdolna Kalmar, Boško Karanović, Pal Lephaf, Aleksandar Luković, Đuro Maravić, Đorđe Marković, Ferenc Maurič, Edita Nemeš Fekete, Edin Numankadić, Aranka i Petar Mojak, Endre Penovac, Ištvan Sajko, Tibor Sarapka, Gabor Silađi, Imre Šafranj, Mile Skračić, Matija Skurjeni, Petar Šadi, Svetislav Šljukić, Milenko Vuksanović Čiča, Jožef Tođeraš, Šandor Torok.