...

Óriás tőrösdarázs (Megascolia maculata), rovarprepartátum (lelt. sz.: P-869)Az ENSZ május 20-án ünnepli a méhek világnapját, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a beporzók fontosságára, az őket fenyegető veszélyekre és a fenntartható fejlődéshez való hozzájárulásukra. A Szabadkai Városi Múzeumban ennek apropóján május hónap tárgya egy beporzó rovar, az óriás tőrösdarázs preparátuma.

Az óriás tőrösdarázs (tudományos nevén Megascolia maculata) a tőrösdarazsak családjába (Scoliidae) tartozó rovarfaj. Európa legnagyobb hártyásszárnyúja, nősténye akár a 45 mm-t is elérheti, a hím azonban kisebb, kb. 30 mm-es. A nőstény feje sárga, homlokán koronaszerű sötét rajzolattal, a hím feje fekete. A testük fekete, sűrűn szőrözött, a potrohon négy jellegzetes sárga folttal és potrohvégi vörösesbarna szőrszálakkal. A lábaik tüskések, a szárnyaik füstös lilás színűek. Fullánkja csak nősténynek van.

Melegkedvelő, Európa déli részén elterjedt. Alapvetően tölgyerdők és cserjések lakója, de lakott területeken is megtelepszik. Májustól októberig repül, meleg napokon találkozhatunk velük. A felnőtt egyedek virágok nektárjával táplálkoznak, ennek révén fontos beporzóink.

A tőrösdarazsak parazitoidok, vagyis a szaporodásukhoz nagyobb termetű rovarok, például cserebogarak, szarvasbogarak, orrszarvúbogarak, rózsabogarak lárváira van szükségük. A nőstény érzékeli a talajban, fában megbúvó lárvákat, majd a faanyagon keresztül, vagy magát a talajba ásva fullánkjával megszúrja a lárvát és speciális mérgével megbénítja. A petéket a lebénított lárvába rakja, a kikelő lárva pedig elfogyasztja a még élő pajort. A tőrösdarazsak éppen ezért a beporzásban betöltött szerepük mellett a kártevők elleni vegyszermentes, biológiai védekezés fontos elemei is.

Az óriás tőrösdarázs ugyan félelmetesnek tűnik nagy mérete és hangosan zúgó repte miatt, ám egyáltalán nem agresszív és az emberre ártalmatlan. Gyakran összetévesztik a valóban veszélyes lódarázzsal, bár jellegzetes potrohmintázata révén könnyen megkülönböztethető tőle. Alapvetően félénk állat, könnyen elhessegethető, a fullánkját legfeljebb csak akkor használja, ha megfogjuk. A szúrása nem veszélyes. Tehát ne féljünk tőle, sőt örüljünk, ha találkozunk velük!

Május hónap tárgya megtekinthető a Szabadkai Városi Múzeum A természet és az ember című állandó kiállításán.

Kajdocsi Lovász Gabriella
biológus-antropológus, főmuzeológus