...

Késő középkori csat a Nosza-Hinga lelőhelyrőlA Nosza-Hinga lelőhelyen 1948-ban és 1949-ben történő régészeti ásatásokon 132 késő középkori sírt tártak fel. A lelőhelyen előkerült érdekes leletek közé tartoznak azok a nyugat-európai eredetű csatok, amelyek eredetileg bross funkciót töltöttek be. A Kárpát-medenceterületén azonban valószínűleg más szerepük volt, ezek a leletek a csontvázak deréktájáról kerültek elő, így feltehetőleg az övek részét képezték. A Hinga lelőhely 54. sírjából előkerült csat (A.2.89) esetében is így volt.

A gyűrű alakú csat/bross belső és külső szegélyét plasztikus vonal díszíti, közöttük pedig +HILF+MARIA+MER+T (Segíts meg, Mária!) gótikus felirat látható. A feliratot a T betű után egy lyuk szakítja meg a csat tűje számára. A csat átmérője 3 cm, súlya 4 g.

A Magyar Királyság területéről előkerül leletek funkciója és régészeti kontextusa miatt a kutatók ezeket a csatokat a kunok és a jazigok keresztény hitre való áttéréséhez kötik. Úgy tartják, hogy e népcsoportok asszonyai az övükön viselték a korábban megszokott amulettek helyett. A felirat nyelve alapján ezek a brossok/csatok a 14. század második felében német egyházi rendek közvetítésével terjedhettek el.

Neda Dimovski
főmuzeológus, régész