...

Subotica priča o fotografijama IISrdačno Vas pozivamo na promociju knjige Dražena Prćića Subotica priča o fotografijama II koja će se održati u Gradskom muzeju Subotica (Trg sinagoge 3), u petak 17. marta 2023. godine, u 18 časova. 

Na promociji će govoriti: Stevan Mačković, direktor Gradskog arhiva Subotica i Dejan Mrkić, arhivista.
Muzika: Lucija Vukov, flauta.

U izdanju subotičke Minerve nedavno je izišla nova knjiga Dražena Prćića naslovljena: Subotica  priča o fotografiji II. Nastavak je to njegove knjige Subotica priča o fotografiji iz 2020. godine. Obe knjige rezultat su njegovog pisanja o starim fotografijama, prakse koju je započeo 2009. pokrenuvši rubriku Priča o fotografiji u nedeljniku Hrvatska riječ, u kojoj i danas objavljuje tekstove. 
U novoj knjizi na 190 stranica zastupljene su fotografije koje pokrivaju razdoblje od 19. do druge polovine 20. veka, a donose u prvom redu priče o zanimljivim osobama (dr Artur Munk, Naco Zelić, Géza Csáth, Dezső Kosztolányi, Titus Mačković, Petar Šarčević, Tibor Székely, dr Aleksandar Štajnfeld, Ljudevit Vujković Lamić – Moco stariji, Stjepan Šarčević Dečko, John Ivan Simon), zgradama (crkva sv. Roka, koja je na naslovnoj strani knjige, Narodno pozorište, bioskop Lifka, Gimnazija, Rajhlova palata…), fabrikama (Klotild – Zorka, Ruff i Pionir, Hartman i Konen), institucijama (Gradski muzej, ZOO vrt), događajima (Aprilski rat, festival Omladina, darivanje pape), sportu (Bačkina utakmica sa splitskim Hajdukom, tenis na Paliću), različitim praksama vezanim za život građana (hetija, nabijanice, fijakeri).
»Knjigu posvećujem Subotici i Subotičanima, živima i onima kojih više nema među nama. Fotografije možda mogu izbledjeti, ali sjećanje na ovaj pisani način ostaje vječno«, navodi Prćić.
Autor predgovora u knjizi je arhivski savetnik Stevan Mačković koji ističe kako nam se na stranicama ove knjige »mozaik iz prošlosti Subotice oživljava i prikazuje kroz oko kamere i autorovo viđenje«.
Inače, u pitanju je osamnaesta knjiga Dražena Prćića (Subotica, 1967), od čega je petnaest romana. 
D. B. P.