...

A Ruff csokoládégyár díszdoboza A Szabadkai Városi Múzeum Pillantás a múltba elnevezésű projektje keretében kéthetente más és más műtárgyat mutatunk be a múzeum különböző gyűjteményeiből. A tárgyakat a múzeum bejáratának jobb oldalán lévő, külön erre a célra kialakított kirakatban láthatják az érdeklődők.

Kezdeményezésünk lehetővé teszi, hogy Szabadka lakói megismerhessék a múzeumban őrzött kincseket, miközben intézményünk is bemutathatja gyűjteményeinek sokszínűségét olyan tárgyakon keresztül, melyek nincsenek kiállítva aktuális tárlatainkon. A kiállított tárgyak történelmi és kulturális hátteréről a mellettük lévő képernyőn juthatnak információhoz az érdeklődők.

A szabadkai Ruff csokoládégyár díszdoboza

Maga a csomagolás fejlesztése és tervezése párhuzamosan haladt a kereskedelem fejlődésével. A csomagolás, mint a vevő és a termék közötti kommunikációs eszköz, azokat a tárgyakat jelenti, amelyeknek szerepe a termék sérülésektől való védelme a gyártás és a csomagolás helyétől a vásárlóig vezető út során. Emellett külön reklámtípust is képvisel a vizuális grafikai arculata, vagyis az eredeti módon megtervezett csomagolás. A termék minősége mellett maga a csomagolás kialakítása is erősen hat a fogyasztókra, hiszen a vonzó módon megtervezett csomagolás befolyásolja a termék kiválasztását, így fontos kategóriát képvisel a marketingstratégiában.

A 19. század második felében, az ipar fejlődésével párhuzamosan, rohamosan fejlődött a papír- és kartoncsomagolás gyártása, amely a mai napig használatos. Ilyen például a szabadkai Ruff csokoládégyár 1925 körül készült csomagolása, amely a Szabadkai Városi Múzeum Művészeti Osztályán belül az Iparművészeti Gyűjteménybe tartozik. A doboz kartonból készült ragasztással, kívülről színes papírral borított, fedelén színes női kép, mindezt art deco stílusban. Az illusztráción egy szemceruzával sminkelt nő látható, hangsúlyos szemekkel és vörös ajkakkal. A smink, a frizura és az öltözet az 1920-as évek modern lányaként határozza meg a doboz nőalakját, aki egyszerre a modernitás egyik fő hordozója és a modernitás fogyasztója. A modern életmódot szimbolizáló illusztrációk egyik kedvenc motívuma a nő (tánc, autóvezetés, éjszakai kirándulásra való készülődés stb.). A csomagolás borítóján a szöveghez viszonyítva domináns illusztráció az art deco stílus másik jellemzője. A fedőre egy aranyszínű, a cég nevének feliratával ellátott ‒ Ruff / Tvornica čokolada / Subotica (Ruff csokoládégyár Szabadka) ‒ domborműves nyomtatott matricát is felragasztottak, ez alapján sejthető, milyen csomagolt áruról van szó. A pazarságot hangsúlyozva a fedél külső oldalait ezüstös-arany díszítésű vékony papír borítja, míg a doboz oldalainak belső részét csipkés dekorációs papír béleli. A Ruff csokoládégyár ily módon megformált csomagolása a korabeli funkcionális és esztétikai jellemzőket egyaránt ötvöző példáról tanúskodik, és a szabadkai gyár fényűzőbb csomagolási változatainak kategóriájába tartozik.

Ljubica Vuković Dulić
művészettörténész, főmuzeológus
Fotó: Kolović Svetlana