...

Veliki tetrebU okviru novog projekta Gradskog muzeja Subotica pod nazivom Pogled u prošlost, jednom u dve nedelje u posebno izrađenom izlogu koji se nalazi sa desne strane glavnog ulaza, prolaznicima će biti predstavljen jedan muzejski predmet iz zbirki našeg muzeja.

Inicijativa omogućava sugrađanima da otkriju, a muzeju da prikaže bogatstvo zbirki i predmete koji nisu deo trenutnih muzejskih postavki. Istorijski i kulturni kontekst eksponata će biti prikazan kroz prateći tekst na ekranima u samom izlogu. Projekat omogućava fokusiranje na pojedinačne predmete iz zbirki na svojstven način.

Veliki tetreb (Tetrao urogallus) je vrsta šumske ptice iz reda kokoši. Ime tetras potiče iz stare grčke od reči tetraon što znači ptica za lov, dok je urogallus složenica od reči oura što znači rep i latinske reči gallus što znači kokoš. Živi u četinarskim i mešovitim šumama na većini visokih planina Srbije. Mužjaci su krupniji, tamno obojeni, sa dugačkim vratom koji prilikom udvaranja drže uspravno i dugačkim repom koji šire u lepezu. Imaju snažan kljun, žute boje i na vrhu blago zakrivljen. Ženke su sitnije, smeđe boje sa crnom horizontalnom obojenošću, dok su grlo i gornji deo grudi narandžasto-smeđe boje. Ovu pticu je prvi put zabeležio poznati srpski biolog Josif Pančić u 19. veku na Kopaoniku. Prema Crvenoj knjizi faune Srbije III ‒ Ptice, Veliki tetreb spada u ugrožene vrste u Srbiji i danas je lov na ove ptice strogo zabranjen.

Ovaj lovački trofej mužjaka velikog tetreba je 1998. godine odstrelio Slobodan Vojinović iz Subotice, u šumskom kompleksu Borje u Parku prirode Piva u Crnoj Gori. U trenutku kada je ulovljen bio je star 8 godina. Po rečima ovog veštog lovca, veliki tetreb je veoma poseban trofej jer je susret sa ovom impozantnom pticom doživljaj koji se dugo pamti, a lov na ovu divljač je naročito iskustvo. Koliko je značajan ovaj trofej govori i zlatna medalja koju je dobio na 50. jubilarnom Sajmu lova, ribolova i turizma (LORIST) u Novom Sadu. Ovaj primerak je 2003. godine bio pozajmljen Gradskom muzeju Subotica za izložbu 135 godina organizovanog lovstva u Subotici, a 2022. godine je i poklonjen muzeju.

Autor teksta: Slađana Aleksić