...

A lencsevégtől a festőecsetig: száz éve halt meg Pechán JózsefA Szabadkai Városi Múzeum tisztelettel meghívja Önöket Ivana Arađan művészettörténész-főmuzeológus, a Pechán József, egy évszázad után című tárlat kurrátorának A lencsevégtől a festőecsetig: száz éve halt meg Pechán József (Cséb, 1875 – Verbász, 1922) című előadására, amelyre 2022. október 19-én, 18 órai kezdettel kerül sor a Szabadkai Városi Múzeumban (Zsinagóga tér 3.).
Az előadás a Szabadkai Városi Múzeum Historizmus és szecesszió című kiállítás kísérőrendezvényeként kerül megrendezésre. Ez a tárlat a Historizmus a Bácskában elnevezésű projekt része, és október végéig tekintetőek meg benne a verbászi Városi Múzeumból kölcsönzött Pechán József alkotások.

Röviden az előadásról:
A 2022-ben Pechán József (1875–1922), ismert bácskai festőművész és fényképész halálának századik évfordulójáról emlékezünk meg. Ez alkalmából a verbászi Városi Múzeum számos programot szervezett kiállítások, előadások, szakértői városvezetések formájában, és készülőben van a tárlatot kísérő kiadvány is. A Pechán József emlékévhez a szakmai közreműködésen kívül a Szabadkai Városi Múzeum több módon járult hozzá: műveket kölcsönzött gyűjteményéből a Pechán József, egy évszázad után című verbászi tárlatra, másrészt a verbászi Múzeumban őrzött gazdag Pechán hagyatékból mutatott be hónapokon át egy válogatást a Vajdasági Magyar Képtár tárlatán – ezek a művek Szabadkán október végéig láthatóak. Pechán József a Nagyabányai Művésztelep tagja volt. A Bácskai Hirlap 1914. február 1-jén megjelenő számában felveti egy művésztelep létrehozásának szükségét Palicson. Első retrospektív kiállítását a szabadkai Városi Múzeum rendezte meg Bela Duranci, a múzeum akkori munkatársa kutatásai eredményeként. Művei megtalálhatók a verbászi Városi Múzeumban, a Szabadkai Városi Múzeumban, a zentai Városi Múzeumban, a szabadkai Dr. Vinko Perčić Képtárban, a bajai Türr István Múzeumban, valamint az újvidéki Mandić magángyűjteményben. Az előadás rávilágít a kutatásban az idei év során bekövetkezett fejleményekre is, amelyek Pehchán életrajzát és életművét érintik a századforduló művelődéstörténeti és művészettörténeti prizmáján át.