...

Banánszoknya, Ében Európa és egyéb sztereotípiákA Szabadkai Városi Múzeum tisztelettel meghívja Önöket Evetović Klára művészettörténész 

Banánszoknya, Ében Európa és egyéb sztereotípiák – Josephine Baker vendégszereplésének fogadtatása Budapesten, Belgrádban és Zágrábban 1929 tavaszán

című előadására, amelyre 2022. szeptember 29-én, 18 órai kezdettel (szerb és horvát nyelven), valamint 2022. október 6-án, 18 órai kezdettel (magyar nyelven) kerül sor a Szabadkai Városi Múzeumban (Zsinagóga tér 3.). 

Az előadások a belgrádi Iparművészeti Múzeum Három plakátkészítő a két világháború közötti időszakból – Janković, Petrov, Babić című vendégkiállításának kísérőrendezvényeként kerülnek megrendezésre.

Röviden a két előadásról:
A 20. század eleji európaiak rajongása és ellenszenve minden iránt, ami fekete – az amerikai dzsessztől a charlestonon át az afrikai törzsi művészetig – különösen a Josephine Baker énekes-, táncos- és színésznő iránti viszonyulásban csúcsosodott ki. Az afroamerikai származású, francia művésznő Párizs mellett Budapesten, Belgrádban és Zágrábban is igen nagy népszerűségnek örvendett. A személyét illető pozitív és negatív sztereotípiákról szóló előadásban mindez hangsúlyozottan az 1929-es zágrábi vendégszereplésének tükrében kerül bemutatásra, rávilágítva arra, miként tekintett egy tehetséges fekete előadóművészre térségünk korabeli társadalma. Az előadások a Három plakátkészítő a két világháború közötti időszakból – Janković, Petrov, Babić című vendégkiállításon szereplőDušan Janković-plakátok két afrikai motívumához is fűződnek, melyek által ugyancsak betekintést nyerhetünk a korszakot meghatározó jelenségekbe, elsősorban a negrofíliába és a negrofóbiába.