...

Suknja od banana, Crna Evropa i drugi stereotipiGradski muzej Subotica Vas srdačno poziva na predavanja istoričarke umetnosti Klare Evetović pod nazivom

Suknja od banana, Crna Evropa i drugi stereotipi – Recepcija gostovanja Josephine Baker u Budimpešti, Beogradu i Zagrebu 1929. godine

koja će se održati 29. septembra 2022. sa početkom u 18 časova na srpskom i hrvatskom jeziku, te 6. oktobra 2022. sa početkom u 18 časova na mađarskom jeziku, u Gradskom muzeju Subotica (Trg Sinagoge 3).

Dešavanja su deo pratećih programa gostujuće izložbe Tri međuratna plakatera – Janković, Petrov, Babić Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu.

Ukratko o predavanju:
Divljenje i odbojnost Evropljana na početku 20. veka prema svemu crnom – od američkog džeza preko čarlstona do afričke plemenske umetnosti – posebno su kulminirali u odnosu prema pevačici, plesačici i glumici Džozefini Bejker (Josephine Baker). Osim Pariza, ova francuska umetnica afroameričkog porekla uživala je veliku popularnost i u Budimpešti, Beogradu i Zagrebu. U predavanju će biti reči o pozitivnim i negativnim stereotipima njene ličnosti prvenstveno kroz prizmu gostovanja u Zagrebu 1929. godine, analizirajući kako je tadašnje društvo našeg regiona percipiralo jednu talentovanu crnu izvođačicu. Predavanja se osvrću i na dva afrička motiva prikazana na plakatima Dušana Jankovića koji se mogu videti u sklopu gostujuće izložbe Tri međuratna plakatera – Janković, Petrov, Babić koji takođe pružaju uvid u karakteristične fenomene epohe, pre svega u negrofiliju i negrofobiju.