...

A világháborúk közötti belgrádi plakátA Szabadkai Városi Múzeum tisztelettel meghívja Önt A világháborúk közötti belgrádi plakát című előadásra, amelyet Bojana Popović, a Belgrádi Iparművészeti Múzeum művészettörténésze, a Három plakátkészítő a két világháború közötti időszakból: Janković, Petrović, Babić című vendégkiállítás szerzője tart, 2022. szeptember 22-én, 18 órai kezdettel a Szabadkai Városi Múzeumban (Zsinagóga tér 3.).

Röviden az előadásról: A plakátokkal kapcsolatos általános jelenségek, valamint a grafikai tervezés egyéb vonatkozásai a két világháború közötti Szerbiában, azaz Belgrádban is jelen voltak, amely abban az időben nőtte ki magát modern európai fővárossá. Kialakult a professzionális grafikusok rétege, valamint élénk tevékenység és együttműködés a reklámügynökségek, vállalkozások, művészek, a Cvijeta Zuzorić Művészetbarátok Egyesülete, a Pavle Herceg Múzeum, s az időszak végén az iskolarendszer között is. Az előadás összefoglalja a belgrádi plakátművészettel kapcsolatos eddigi ismereteket, rámutatva témáira, ikonográfiai és stilisztikai jellemzőire, valamint a vele foglalkozó személyiségekre. Az előadások főszereplői a jelen kiállítás három alkotója: Dušan Janković, Mihailo S. Petrov és Miloš Babić.

Miloš Babić festészeti hagyatékát a Szabadkai Városi Múzeum őrzi, míg az életmű iparművészeti része a belgrádi Iparművészeti Múzeumban található. Az előadás után, az érdeklődők e gazdag gyűjteménybe is betekintést nyerhetnek a tárlaton.