...

Međuratni beogradski plakatGradski muzej Subotica Vas srdačno poziva na predavanje Međuratni beogradski plakat, koje će održati Bojana Popović, istoričarka umetnosti Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, autorka gostujuće iložbe Tri međuratna plakatera: Janković, Petrović, Babić. Predavanje će se održati 22. septembra 2022. u Gradskom muzeju Subotica (Trg sinagoge 3), sa početkom u 18 časova.

Ukratko o predavanju: Opšti fenomeni vezani za plakat, kao i za druge aspekte grafičkog dizajna, bili su prisutni i u međuratnoj Srbiji, odnosno Beogradu koji je tada izrastao u modernu evropsku prestonicu. Formiran je sloj profesionalnih grafičkih dizajnera, stvorena je živa aktivnost i saradnja reklamnih agencija, privrede, umetnika, Udruženja prijatelja umetnosti Cvijeta Zuzorić, Muzeja kneza Pavla, a krajem perioda, i školskog sistema. Predavanje sažima dosadašnja saznanja o beogradskom plakatu, ukazujući na njegove teme, ikonografske i stilske karakteristike, kao i na ličnosti koje su se njime bavile. Glavni junaci predavanja jesu, baš kao i izložbe, Dušan Janković, Mihailo S. Petrov i Miloš Babić.

Dok se slikarska zaostavština Miloša Babića čuva kao legat u Gradskom muzeju Subotica, deo vezan za njegovu delatnost na polju primenjene umetnosti, u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu. Zainteresovani će nakon predavanja moći da pogledaju i deo tog bogatog fonda.