...

KuvikA Szabadkai Városi Múzeum Pillantás a múltba elnevezésű projektje keretében kéthetente más és más műtárgyat mutatunk be a múzeum különböző gyűjteményeiből. A tárgyakat a múzeum bejáratának jobb oldalán lévő, külön erre a célra kialakított kirakatban láthatják az érdeklődők.

Kezdeményezésünk lehetővé teszi, hogy Szabadka lakói megismerhessék a múzeumban őrzött kincseket, miközben intézményünk is bemutathatja gyűjteményeinek sokszínűségét olyan tárgyakon keresztül, melyek nincsenek kiállítva aktuális tárlatainkon. A kiállított tárgyak történelmi és kulturális hátteréről a mellettük lévő képernyőn juthatnak információhoz az érdeklődők.

Kuvik (Athene noctua), montírozott madár (P–653)

A kuvik Európában, Ázsiában és Afrika északi részén honos kis termetű bagolyfaj. Észak-Bácskában rendszeresen fészkel, állandó madarunk. A nyílt térségeket kedveli, gyakori az alföldi tanyasi és mezőgazdasági területeken. A táplálékául szolgáló rovarokat az alkonyati órákban kapja el, besötétedés után pedig kisemlősökre és madarakra is vadászik. Éles, visító hangját baljós előjelnek vélték az emberek, sok helyen a halál előjelének tartották megjelenését. A tanyák számának csökkenése, az állattartás visszaszorulása miatt élőhelye szűkül, de a növényvédőszerek általi mérgezések és az autós forgalom által okozott sérülések is veszélyeztetik. Szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján, nem veszélyeztetett státuszú. Szerbiában védett faj.

A kiállított példány a palicsi Állatkert madármentőállomásáról került a Szabadkai Városi Múzeumba 2007-ben, és Horváth Flórián, egykori munkatársunk preparálta.