...

KukumavkaU okviru novog projekta Gradskog muzeja Subotica pod nazivom Pogled u prošlost, jednom u dve nedelje u posebno izrađenom izlogu koji se nalazi sa desne strane glavnog ulaza, prolaznicima će biti predstavljen jedan muzejski predmet iz zbirki našeg muzeja. 

Inicijativa omogućava sugrađanima da otkriju, a muzeju da prikaže bogatstvo zbirki i predmete koji nisu deo trenutnih muzejskih postavki. Istorijski i kulturni kontekst eksponata će biti prikazan kroz prateći tekst na ekranima u samom izlogu. Projekat omogućava fokusiranje na pojedinačne predmete iz zbirki na svojstven način.

Kukumavka (Athene noctua), dermoplastični preprat (P-653)

Kukumavka spada u sitnije vrste iz porodice pravih sova. Poreklom je iz Evrope, Azije i severnog dela Afrike, a redovno se gnezdi u severnoj Bačkoj. To je sedentarna vrsta koja se često može naći na otvorenom prostoru, kao što su farme i poljoprivredna područja. U sumrak se hrani insektima, a po mraku lovi sitne sisare i ptice. Još uvek u nekim krajevima ljudi veruju da je oštar i škripav zvuk ove ptice, zlokoban i predznak smrti. Zbog smanjenja broja gazdinstava i smanjenja stočarstva, stanište kukumavke se sužava i dodatno je ugroženo trovanjem pesticidima i povredama izazvanim automobilskim saobraćajem. Međunarodna unija za očuvanje prirode ocenila je status zaštite ove ptice kao taksona sa malim rizikom od iščezavanja (Least concern), dok je u Srbiji zaštićena vrsta. 

Izlioženi primerak je doniran od Stanice za spasavanje ptica Zoološkog vrta Palić 2007. godine, nakon što je ptica tamo uginula. Preparirao ju je Florijan Horvat, nekadašnji preparator Gradskog Muzeja Subotica.