...

Három plakátkészítő a két világháború közötti időszakból – Janković, Petrov, BabićMegnyitó: 2022. augusztus 4., 12 óra
Helyszín: földszinti kiállítóterem
A kiállítás szerzője:  Bojana Popović, Iparművészeti Múzeum, Belgrád
A tárlat október 15-ig lesz látogatható.

A Szabadkai Városi Múzeum tisztelettel meghívja Önt a belgrádi Iparművészeti Múzeum „Három plakátkészítő a két világháború közötti időszakból – Janković, Petrov, Babić” című kiállításának megnyitójára.
Köszöntő beszédet mond Mihájlovity Anikó, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója.
A kiállítást megnyitja Bojana Popović, a kiállítás szerzője.

A megnyitót szakmai tárlatvezetés követi. A kiállítás részeként a látogatók vetítés formájában nyerhetnek betekintést Miloš Babić festészeti hagyatékába, amelyet ajándékgyűjteményként a Szabadkai Városi Múzeum őriz, míg a művész életművének iparművészeti része a belgrádi Iparművészeti Múzeum gyűjteményének a része.

A KIÁLLÍTÁSRÓL
A szerbiai plakáttörténet a 19. század végén vette kezdetét, abban az időszakban, amikor a plakát az egyre növekvő fogyasztói társadalom globális szintű kommunikációs eszközévé vált. A plakát abban az időben többnyire nem a művészi végzettségűek munkaterülete volt. A helyzet az első világháború után változott meg, ekkor vált szükségessé, hogy a plakátkészítők művészeti készséggel, kreativitással és újító szellemmel is rendelkezzenek.

A két világháború közötti időszakban, a plakátművészet aranykorában születtek Dušan Janković, Mihailo S. Petrov és Miloš Babić alkotásai is. Ők voltak a plakátkészítés szerbiai úttörői, s ennek a művészeti ágnak a két világháború közötti csúcsát jelentik, munkásságuk az európai plakátművészet legjobbjai közé tartozik. Janković, Petrov és Babić ugyanazt a kreatív nyelvet beszélte, mint a párizsi, londoni, berlini, bécsi, budapesti kollégáik, akár a nemzetközi art deco szókincsét használták, akár a deradikalizált avantgárd művészeti irányzatokét – a 20. századi grafikai tervezés pilléreit.