...

Fekete kökörcsinA Szabadkai Városi Múzeum Pillantás a múltba elnevezésű projektje keretében kéthetente más és más műtárgyat mutatunk be a múzeum különböző gyűjteményeiből. A tárgyakat a múzeum bejáratának jobb oldalán lévő, külön erre a célra kialakított kirakatban láthatják az érdeklődők.

Kezdeményezésünk lehetővé teszi, hogy Szabadka lakói megismerhessék a múzeumban őrzött kincseket, miközben intézményünk is bemutathatja gyűjteményeinek sokszínűségét olyan tárgyakon keresztül, melyek nincsenek kiállítva aktuális tárlatainkon. A kiállított tárgyak történelmi és kulturális hátteréről a mellettük lévő képernyőn juthatnak információhoz az érdeklődők. 

Fekete kökörcsin (Pulsatilla pratensis subsp. nigricans), herbáriumi lap (PB-1098)

A közép-európai elterjedésű fekete kökörcsin az észak-bácskai löszpusztarétek és homokpuszták egyik növényritkasága. Szerbiában ma már csak ezeken a területeken fordul elő, mivel élőhelyeit szinte már mindenhol művelés alá fogták. Nevét egyesével álló, bókoló, harang alakú, csaknem fekete (enyhén bíbor színű) virágairól kapta. Leveli mélyen hasítottak, osztottak. Az egész növényt fehér, selymes szőr borítja.
A bemutatott példányt 1959 áprilisában Hajdújáráson gyűjtötték be.