...

Nije zlato sve što sijaDatum otvaranja: 10. maj 2022. u 18 časova
Mesto: izložbeni prostor na prizemlju
Autori izložbe: Zoran Lević i Nenad Lukić, Muzej nauke i tehnike Beograd

Gradski muzej Subotica srdačno Vas poziva na otvaranje izložbe Nije zlato sve što sija Muzeja nauke i tehnike Beograd. Izložba će biti otvorena u utorak, 10. maja 2022. godine, u 18 časova u Gradskom muzeju Subotica.

Predstavljamo vam izložbu Nija zlato sve što sija, posvećenu zlatu kao materijalu i njegovoj tehnološkoj obradi.

Izložbom se tematski obrađuje dobijanje, proizvodnja, obrada i upotreba zlata. Tokom istorije zlato se koristilo u razne svrhe, od izrade novca i nakita, preko verskih i umetničkih predmeta, do predmeta za svakodnevnu upotrebu. Savremeni život je nemoguć bez zlata jer se ono nalazi i u svakom elektronskom uređaju.

Posetioci na izložbi mogu da vide minerale, rudarsku i opremu za ispiranje zlata, primenu zlata u svakodnevom životu, ekonomiji, medicini i elektronici. Veliki deo izložbe posvećen je zlatarskom zanatu, gde su prikazani alati i tehnologije obrade zlata. Predstavljene su i različite tehnologije pozlate, kao i ispitivanje i obeležavanje predmeta od zlata. Za ovu izložbu, u zlatarskoj radnji „Stefanović 1886”, namenski je snimljen film koji prikazuje celokupan proces izrade prstena, od procesa topljenja, pa sve do krajnje pripreme za izlaganje.

Izloženi predmeti su iz zbirki Muzeja nauke i tehnike, Muzeja rudarstva i metalurgije iz Bora, Zbirka minerala i stena Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, Direkcije za mere i dragocene metale, Gradskog muzeja iz Bečeja, Muzeja za istoriju farmacije Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, Zlatare „Stefanović 1886”, kao i iz privatnih kolekcija i preduzeća.