...

PártákA Szabadkai Városi Múzeum Pillantás a múltba elnevezésű projektje keretében kéthetente más és más műtárgyat mutatunk be a múzeum különböző gyűjteményeiből. A tárgyakat a múzeum bejáratának jobb oldalán lévő, külön erre a célra kialakított kirakatban láthatják az érdeklődők.

Kezdeményezésünk lehetővé teszi, hogy Szabadka lakói megismerhessék a múzeumban őrzött kincseket, miközben intézményünk is bemutathatja gyűjteményeinek sokszínűségét olyan tárgyakon keresztül, melyek nincsenek kiállítva aktuális tárlatainkon. A kiállított tárgyak történelmi és kulturális hátteréről a mellettük lévő képernyőn juthatnak információhoz az érdeklődők. 

A szabadkai Városi Múzeum Régészeti Osztályának Középkori Gyűjteményében néhány késő középkori párta is található. A leginkább megőrzött példány a felsőtavankúti Szent Anna lelőhelyről származik, ahol az első feltárásokat 1967-ben végezték.

A párta egy íves fejpánt, melyet a homlokra rögzítve viseltek. A fejdísz a kislányok és hajadonok viseletének részeként a szüzességet jelképezte a keresztény szokásoknak megfelelően. A Szent Anna lelőhelyen fellelt párta alapja egy bőrszalag volt, melyet hímzett kelmére varrt ezüstspirálokkal díszítettek. Az ezüstspirálokat 2 cm széles sávokban, átlós irányban, négyesével rögzítették. A sávok közötti terület alsó és felső részét a spirálokra merőleges irányú, ezüstfonalból készült hímzéssel töltötték ki, a hímzett részek között pedig további négy rövidebb, szintén merőleges irányú ezüstspirált helyeztek el.

A spiráldíszes párták a Kárpát-medencei viselet jellegzetes részei voltak a 14. század elejétől a 16. század elejéig. A spirálokból íveket, virágmintát, vagy ahogy a Szent Anna lelőhelyről előkerült leleten is láthatjuk, akár geometrikus díszítést is készítettek. A spirálokból kialakított alakzatokat általában cérnával rögzítették, ezért a feltárások során leginkább szétesett állapotban bukkanhatunk rájuk.

A pártákat a későbbi történeti korokban is használták, a díszítéseit továbbfejlesztve egyre összetettebb motívumokat alkalmaztak.

Neda Dimovski
régész, főmuzeológus