...

Az Üveg ÉveA Szabadkai Városi Múzeum Pillantás a múltba elnevezésű projektje keretében kéthetente más és más műtárgyat mutatunk be a múzeum különböző gyűjteményeiből. A tárgyakat a múzeum bejáratának jobb oldalán lévő, külön erre a célra kialakított kirakatban láthatják az érdeklődők.

Kezdeményezésünk lehetővé teszi, hogy Szabadka lakói megismerhessék a múzeumban őrzött kincseket, miközben intézményünk is bemutathatja gyűjteményeinek sokszínűségét olyan tárgyakon keresztül, melyek nincsenek kiállítva aktuális tárlatainkon. A kiállított tárgyak történelmi és kulturális hátteréről a mellettük lévő képernyőn juthatnak információhoz az érdeklődők. 

Miután az ENSZ elfogadta a Nemzetközi Üvegszövetség által kezdeményezett International Year of Glass 2022 (IYOG2022) ötletet, a 2022-es évet az Üveg Nemzetközi Évének nyilvánította. Ehhez az ICOM Szerbiai Testülete, azon belül pedig a Szabadkai Városi Múzeum is csatlakozott. A mellékelt tárgy, a Szabadkai Városi Múzeum művészeti gyűjteményéből származó Duplex-égős, két szabályozóval ellátott historizáló petróleumlámpa maratott üvegbúrával, amely a R. Ditmar Wien, a monarchia egyik legnagyobb lámpagyárának terméke, Bécsben készült 1880 körül. A lámpa cilindere a Schreiber & Neffen cég gyártmánya (fotó: Kolovity Szvetlana). A petróleumlámpa a szabadkai historizmust bemutató tárlaton is látható lesz, ez alkalommal pedig a vetítésre kerülő fotók között bemutatjuk a bécsi R. Ditmar Wien lámpagyár egy számolócéduláját is, szintén a szabadkai múzeum gyűjteményéből.

A petróleum felhasználásával működő lámpát 1853-ban szabadalmaztatták, aminek köszönhetően az 1860-as évek elejétől az egész világon elterjedt a használata. A petróleumlámpák elterjedéséhez az olcsó világítóanyag járult hozzá, amit az 1859-ben felfedezett amerikai kőolajmezőkről nyertek. A gyárak és a kereskedők igyekeztek a vásárlók igényeit kielégíteni, és a polgárok számos, a historizmus stílusjegyeit viselő lámpából választhattak. Az otthoni használatra szánt petróleumlámpákat a villanyvilágítás után is sokáig őrizték, elsősorban dísztárgyként, de praktikus okból is, az üveg pedig mindegyiknek része.

Szöveg: N.K.O.