...

KésekA Szabadkai Városi Múzeum Pillantás a múltba elnevezésű projektje keretében kéthetente más és más műtárgyat mutatunk be a múzeum különböző gyűjteményeiből. A tárgyakat a múzeum bejáratának jobb oldalán lévő, külön erre a célra kialakított kirakatban láthatják az érdeklődők.

Kezdeményezésünk lehetővé teszi, hogy Szabadka lakói megismerhessék a múzeumban őrzött kincseket, miközben intézményünk is bemutathatja gyűjteményeinek sokszínűségét olyan tárgyakon keresztül, melyek nincsenek kiállítva aktuális tárlatainkon. A kiállított tárgyak történelmi és kulturális hátteréről a mellettük lévő képernyőn juthatnak információhoz az érdeklődők. 

Az idei év harmadik tárgyai, a 15–16. századból származó kések, 2022. február 14-től tekinthetőek meg a múzeum kirakatában.

A Feketics-homokbánya lelőhely későközépkori temetőjének 2010-es feltárása alkalmával egy fiatal nő sírjában két jó állapotban lévő kést találtunk a csontváz deréktáji részén. Az előkerült 15–16. századi tárgyakat a múzeum Régészeti Osztályának középkori gyűjteményében őrzik.

148. leltári számú lelet: Az egyenes pengéjű vaskés hegye enyhén visszahajlik. Csontnyelének metszete kör alakú, mely enyhén szűkül. A penge és  a markolat találkozását bronzfoglalattal rögzítették A markolat végén lévő brozkúpon lévő négy sziromlevelet formázó dísz egy fehér üvegpasztagyöngyöt ölel körül.

149. leltári számú lelet: Az egyenes pengéjű vaskéshez három szegeccsel rögzítették a famarkolatot. A párhuzamosan vályatolt markolat háromlevelű bronz-sziromban végződik, melynek közepén kör alakú mélyedés látható. A „tulipán” nyaktagjára ferde vonalakat véstek.

Neda Dimovski