...

Homoki kikerics (Colchicum arenarium)A Szabadkai Városi Múzeum Pillantás a múltba elnevezésű projektje keretében kéthetente más és más műtárgyat mutatunk be a múzeum különböző gyűjteményeiből. A tárgyakat a múzeum bejáratának jobb oldalán lévő, külön erre a célra kialakított kirakatban láthatják az érdeklődők.

Kezdeményezésünk lehetővé teszi, hogy Szabadka lakói megismerhessék a múzeumban őrzött kincseket, miközben intézményünk is bemutathatja gyűjteményeinek sokszínűségét olyan tárgyakon keresztül, melyek nincsenek kiállítva aktuális tárlatainkon. A kiállított tárgyak történelmi és kulturális hátteréről a mellettük lévő képernyőn juthatnak információhoz az érdeklődők.

Projektünk 8. tárgya 2021. december 6., 10 órától tekinthető meg a kirakatunkban.

Homoki kikerics (Colchicum arenarium), herbáriumi lap (PB-1244) 

A homoki kikerics a Kárpát-medence homokpusztagyepeinek bennszülött faja. Vajdaságban csupán néhány lelőhelye ismert, köztük legnagyobb számban a Szabadkától északkeletre fekvő Szelevényi erdőben fordul elő. 5–15 cm magas, hagymagumós évelő. Hosszúkás-lándzsás levelei az őszi kikericshez hasonlóan tavasszal a terméssel együtt fejlődnek. Rózsaszín-lilás virágai ősszel jelennek meg, melynek lepellevelei 2,5–3,5 cm hosszúak, hosszúkás szálas-lándzsásak. Virágzáskor már nem viseli leveleit. Szerbiában fokozottan védett.