...

Peščarski mrazovac (Colchicum arenarium)



U okviru novog projekta Gradskog muzeja Subotica pod nazivom Pogled u prošlost, jednom u dve nedelje u posebno izrađenom izlogu koji se nalazi sa desne strane glavnog ulaza, prolaznicima će biti predstavljen jedan muzejski predmet iz zbirki našeg muzeja. 

Inicijativa omogućava sugrađanima da otkriju, a muzeju da prikaže bogatstvo zbirki i predmete koji nisu deo trenutnih muzejskih postavki. Istorijski i kulturni kontekst eksponata će biti prikazan kroz prateći tekst na ekranima u samom izlogu. Projekat omogućava fokusiranje na pojedinačne predmete iz zbirki na svojstven način. 

Naš 8. predmet projekta možete pogledati od 06.12.2021. u našem izlogu.

Peščarski mrazovac (Colchicum arenarium), list iz herbarijuma (PB-1244) 

Peščarski mrazovac je autohtona vrsta peščarskih stepskih travnjaka Karpatskog basena. U Vojvodini postoje nalazišta ove biljke samo na ponekim mestima, a u najvećem broju se može pronaći u Selevenjskoj šumi koja se prostire severoistočno od Subotice. Izdanak je visok 5-15 cm i poseduje lukovicu. Ima duguljaste kopljaste listove koji se razvijaju zajedno sa plodom u proleće nalik mrazovcu. Početkom jeseni se razvijaju njihovi ružičasto-ljubičasti cvetovi, čiji su krunični listići dugi 2,5-3,5 cm, duguljasto-kopljastog oblika. Prilikom cvetanja nema lisove. U Srbiji je strogo zaštićena vrsta.