...

Malusev Sándor: Szabadka szabad királyi város czim- és lakjegyzékeA Szabadkai Városi Múzeum Pillantás a múltba elnevezésű projektje keretében kéthetente más és más műtárgyat mutatunk be a múzeum különböző gyűjteményeiből. A tárgyakat a múzeum bejáratának jobb oldalán lévő, külön erre a célra kialakított kirakatban láthatják az érdeklődők.

Kezdeményezésünk lehetővé teszi, hogy Szabadka lakói megismerhessék a múzeumban őrzött kincseket, miközben intézményünk is bemutathatja gyűjteményeinek sokszínűségét olyan tárgyakon keresztül, melyek nincsenek kiállítva aktuális tárlatainkon. A kiállított tárgyak történelmi és kulturális hátteréről a mellettük lévő képernyőn juthatnak információhoz az érdeklődők. 

A soron következő 7. tárgyunk 2021. november 22., 10 órától december 6-ig tekinthető meg a Szabadkai Városi Múzeum kirakatában.

Malusev Sándor: Szabadka szabad  királyi város czim- és lakjegyzéke. Szabadka, 1906.

A kötet a korabeli Szabadka lakosságának és a lakosok életének érdekes és megkerülhetetlen lenyomata. Megjelenik benne minden háztulajdonos, minden kocsma, minden iskola, minden templom, minden cég és mindenki, aki telekkel, üzlettel, foglalkozással bírt 1906-ban: ügyvédek, kalaposok, újságírók, orvosok, gyógyszerészek… Családfakutatóknak, helyismeret iránt érdeklődőknek kihagyhatatlan olvasmány a 400 oldalas könyv. Megtudhatjuk, ki élt a házunkban, az utcánkban, mivel foglalkozott. Reklámanyaga is fontos információforrás.