...

Italos kancsóA Szabadkai Városi Múzeum Pillantás a múltba elnevezésű projektje keretében kéthetente más és más műtárgyat mutatunk be a múzeum különböző gyűjteményeiből. A tárgyakat a múzeum bejáratának jobb oldalán lévő, külön erre a célra kialakított kirakatban láthatják az érdeklődők.

Kezdeményezésünk lehetővé teszi, hogy Szabadka lakói megismerhessék a múzeumban őrzött kincseket, miközben intézményünk is bemutathatja gyűjteményeinek sokszínűségét olyan tárgyakon keresztül, melyek nincsenek kiállítva aktuális tárlatainkon. A kiállított tárgyak történelmi és kulturális hátteréről a mellettük lévő képernyőn juthatnak információhoz az érdeklődők. 

A soron következő 5. tárgyunk egy szecessziós italos kancsó, mely 2021. október 25-én 10 órától november 8-ig tekinthető meg a Szabadkai Városi Múzeum kirakatában.

Italos kancsó, Körmöcbányai kerámia mufaktúra, Osztrák–Magyar Monarchia, 20. század eleje. Technika és anyag: majolika, több színű mázas domborműves díszítés; magassága 20,5 cm. A rózsaszín virágokkal és sötétzöld nagy levelekkel díszített elefántcsont színű kancsó a Szabadkai Városi Múzeum Művészeti Osztályán lévő iparművészeti gyűjtemény része (leltári szám: U.P–138), keletkezési ideje és stílusa pedig a szecesszió művészetéhez kötődik. A kancsó közel egy időben keletkezett intézményünk épületének, a néhai Dömötör Miksa bérpalotájának építésével (1906), de sok más szabadkai szecessziós épület 20. század eleji keletkezésével is.

A hiányos, alig regisztrálható jelzet, amely egy elfelezett kocsikerékből áll, a tárgy alján található. A tárgy stílusjegyei azt feltételezték, hogy a celjei Schütz gyár termékéről van szó, amelynek jelzetében, mint a körmöcbányai termékek egy részén is, szerepel a nagy „C” betű –  Celje német neve (Cilli). Az újabb kutatások szerint a kancsó a híres felvidéki bányaváros, Körmöcbánya kerámia manufaktúrájából ered. Így, ez és még néhány múzeumunkban őrzött példa bizonyítja, hogy Szabadkán és környékén nem csak a Zsolnai kerámia volt használatban.

A porcelánból és kerámiából készült tárgyak a 19. század végére sokkal elérhetőbbé váltak az iparnak, illetve a tömeggyártásnak köszönhetően, amely kedvezőbb árakat eredményezett. Krauser Károly szabadkai üveg- és porcelánkereskedő üzletében többek között kaphatók voltak Kossuch János körmöcbányai majolikagyárának termékei is. Krauser boltja 1912-től reprezentatív helyen, a szabadkai városháza földszíntjén volt elhelyezve. 

Ninkov Kovačev Olga