...

TekunicaU okviru novog projekta Gradskog muzeja Subotica pod nazivom Pogled u prošlost, jednom u dve nedelje u posebno izrađenom izlogu koji se nalazi sa desne strane glavnog ulaza, prolaznicima će biti predstavljen jedan muzejski predmet iz zbirki našeg muzeja. 

Inicijativa omogućava sugrađanima da otkriju, a muzeju da prikaže bogatstvo zbirki i predmete koji nisu deo trenutnih muzejskih postavki. Istorijski i kulturni kontekst eksponata će biti prikazan kroz prateći tekst na ekranima u samom izlogu. Projekat omogućava fokusiranje na pojedinačne predmete iz zbirki na svojstven način.

Tekunica (Spermophilus citellus), dermoplastični preparat sisara (P-1015), biće izložen od 11. do 25. oktobra 2021. godine.

Tekunice su autohtone u centralnoj i istočnoj Evropi. Nekada su bile rasprostranjene i u severnoj Bačkoj, ali su ih ljudi smatrali štetočinama i donekle su ih iskorenili, te se danas mogu pronaći samo u malom broju u okolini Subotice. Vole prostrane travnjake i niskotravnate površine. Imaju žućkasto-sivo krzno, koje je blago pegavo, stomak im je svetliji. Prednjim nogama kopaju rupe u tlu. Često se uzdižu na dve noge i trče podignutog repa. Hrane se biljkama, semenkama i insektima, u ponekim slučajevima i usevima. Nalaze se na Crvenoj listi Međunarodne unije za zaštitu prirode i imaju ugrožen status. U Srbiji su strogo zaštićena vrsta.