...

Vojnich Oszkár könyveA Szabadkai Városi Múzeum Pillantás a múltba elnevezésű projektje keretében kéthetente más és más műtárgyat mutatunk be a múzeum különböző gyűjteményeiből. A tárgyakat a múzeum bejáratának jobb oldalán lévő, külön erre a célra kialakított kirakatban láthatják az érdeklődők.

Kezdeményezésünk lehetővé teszi, hogy Szabadka lakói megismerhessék a múzeumban őrzött kincseket, miközben intézményünk is bemutathatja gyűjteményeinek sokszínűségét olyan tárgyakon keresztül, melyek nincsenek kiállítva aktuális tárlatainkon. A kiállított tárgyak történelmi és kulturális hátteréről a mellettük lévő képernyőn juthatnak információhoz az érdeklődők. 

Vojnich Oszkár: British India. Burma, a Maláji félsziget és Siam. Budapest, 1913. Dedikált példánya 2021.szeptember 27., 10 órától 2021. október 11-ig megtekinthető a múzeum kirakatában.

Vojnich Oszkár, a legnagyobb vajdasági világutazó Szabadkán született 1864. május 18-án. Dúsgazdag bácskai családból származott, aki több mint húsz éven át járta a nagyvilágot, szinte foglalkozásszerűen. Kortársai elsősorban vadászként tartották számon. Leveleiben izgalmas vadásztörténeteket mesélt el, írt le. A könyvben  az író saját jegyzeteit kötötte egy csokorba, és megtűzdelte az ottani népekről, műemlékekről, templomokról, természetről, állatokról és szokásokról készült képekkel.

Első nagyobb útjának 1893-ban vágott neki: az USA-ba utazott. A következő években Közép- és Nyugat-Európában járt, eljutott a sarkvidéki Spitzbergákig. 1903-ban Olaszországba ment, ahol a Vezúv kitörését figyelte meg, 1908-ban pedig Óceánia tűzhányóit tanulmányozta. Kilenc kötete jelent meg.

Port Saidban halt meg 1914. május 20-án, ötvenedik születésnapján szíven lőtte magát.