...

Knjiga Oskara VojnićaU okviru novog projekta Gradskog muzeja Subotica pod nazivom Pogled u prošlost, jednom u dve nedelje u posebno izrađenom izlogu koji se nalazi sa desne strane glavnog ulaza, prolaznicima će biti predstavljen jedan muzejski predmet iz zbirki našeg muzeja. 

Inicijativa omogućava sugrađanima da otkriju, a muzeju da prikaže bogatstvo zbirki i predmete koji nisu deo trenutnih muzejskih postavki. Istorijski i kulturni kontekst eksponata će biti prikazan kroz prateći tekst na ekranima u samom izlogu. Projekat omogućava fokusiranje na pojedinačne predmete iz zbirki na svojstven način.  

Oskar Vojnić: Britansko-indijska Burma (British India Burma), Malajsko poluostrvo i Sijam. Budimpešta, 1913, potpisana knjiga je izložena 27. septembra, a zainteresovani mogu pogledati do 11. oktobra 2021. godine.

Oskar Vojnić, najveći vojvođanski svetski putnik, rodio se u Subotici 18. maja 1864. godine. Njegovi predaci su bili veoma imućni ljudi iz Bačke, te je imao mogućnost da proputuje ceo svet u vremenskom periodu od dve decenije: u cilju provoda, iz strasti, kao da je to bila njegova profesija. Njegovi vršnjaci su ga najviše poznavali kao lovca, u svojim pismima je prepričavao i opisivao svoje avanture tokom lova. 

Na prvo veće putovanje je krenuo 1893 godine – putovao je u SAD. Narednih godina je posetio Srednju i u Zapadnu Evropu, a stigao je čak i do arktičkih Špicberških ostrva. 1903 godine je otputovao u Italiju gde je imao priliku da vidi erupciju Vezuva, a 1908. godine je istraživao vulkane Okeanije. Izdao je devet knjiga. Umro je u Port Saidu 20. maja 1914. godine pucajući sebi u srce na svoj pedeseti rođendan.