...

Pillantás a múltba: Kardot szorító kéz fejmotívumú pecsétgyűrűA Szabadkai Városi Múzeum Pillantás a múltba elnevezésű projektje keretén belül az érdeklődők kéthetente más és más műtárgyat tekinthetnek meg a múzeum gyűjteményéből. A tárgyakat a múzeum bejáratának jobb oldalán levő, külön erre a célra kialakított kirakatban láthatják az érdeklődők.

Ezen kezdeményezés lehetővé teszi, hogy Szabadka lakói különleges tárgyakat tekinthessenek meg, miközben a múzeum is bemutathatja gyűjteményeinek sokszínűségét olyan tárgyakon keresztül, melyek jelenleg nincsenek kiállítva a  kiállításainkon. A kiállított tárgyak történelmi és kulturális körülményeiről a mellettük levő képernyőn olvashatnak az érdeklődők.A projekt lehetővé teszi, hogy egyedülálló módon közelítsünk meg egyes tárgyakat a múzeum gyűjteményéből.

A Kardot szorító kéz fejmotívumú pecsétgyűrű 2021. szeptember 13-tól 26-ig tekinthető meg a múzeum kirakatában.

A Szabadkai Városi Múzeum Régészeti Osztályának középkori gyűjteményében kiemelt csoportot képeznek az ún. pecsétgyűrűk. Az ékszerek pecsételésre szolgáló részét különböző motívumok díszíthetik, így gótikus stilizált betűk, állatok, geometrikus díszítőelemek, vagy Szűz Mária a kis Jézussal, illetve bármely címer, ami funkcionális díszítőelemként is megjelenhet a gyűrűfejen. A feketicsi homokbánya feltárásakor egy, az utóbbi csoportba tartozó gyűrűt találtak az elhunyt személy jobb kezének egyik ujján. A bronzból kiöntött masszív gyűrű fejrészén látható egy kéz, amely egy kardot tart. A központi motívumtól oldalirányban található egy bevésett csillag és egy félhold. A kéz, amely egy kardot tart, a legfelsőbb hatalom és katonai fölény jelképe. Az ilyen típusú gyűrűk széles körben elterjedtek a Kárpát-medencében a 15–16. században.