...

A szecesszió világnapjaA Szabadkai Városi Múzeum programja A szecesszió világnapja alkalmából, 2021.

Június 9., 17 óra, Szabadkai Városi Múzeum
A historizmus és a szecesszió mezsgyéjén – szecessziós építészet Bácskossuthfalván, Pacséron és Bajmokon; Kucor Tamara előadása
A 19. és a 20. század fordulóján Európa-szerte egy új stílusirányzat, a szecesszió jelentkezik, amely a Szabadka közelében lévő kisebb településeket – mint amilyen Bácskossuthfalva (Ómoravica), Pacsér vagy Bajmok – sem kerülte el. A szecessziós művészet újítani akart, nem csak technikai megoldásokkal, hanem a dekorativitást illetően is – egy új művészeti formanyelv és tartalom kialakításával lépett fel. Ezeken a településeken is fellelhető ez a tendencia, főleg a lakóépületek homlokzatainak megjelenésében. Az előadáson szó esik még a historikus építészetről is, hiszen a neoreneszánsz építészeti stílus megjelenése Schumacher Károly cservenkai származású építészmester nevéhez kötődik Bácskossuthfalván, aki szecessziós épületeket is épített.

Június 10., 12 óra, Szecessziós városháza
A városháza tornyán lévő kilátó díjtalan látogatása. Gyülekezés a városháza díszbejáratánál.

Június 10-től a Szabadkai Városi Múzeum weboldalán és szecessziós facebook-oldalán megtekinthető lesz az Állatok a szabadkai szecessziós építészetben című virtuális kiállítás, amely a szabadkai Naša radost iskoláskor előtti intézmény berkeiben jött létre, és a szabadkai óvódások tematikus munkáit mutatja be.
http://www.gradskimuzej.subotica.rs/
https://www.facebook.com/SecesijaUSuboticiSzecesszioSzabadkan

Június 11-től A Historizmus a Bácskában – Kulturális együttműködés, a turizmus támogatása a régióban elnevezésű IPA projekt weboldalán és Facebook-oldalán megtekintető lesz A szabadkai historizmus és szecesszió motívumai című fotóprezentáció.
http://www.istoricizamsubotica.com/
https://www.facebook.com/Istoricizam-u-Bačkoj-Subotica-Historizmus-Bácskában-Szabadka