...

Kulturális Örökség Napjai 2020A Kulturális Örökség Napjai 2020-ban a kulturális örökséget és az oktatást ünnepli, pontosabban az oktatás szerepét a kulturális örökség ápolásában és a kulturális hagyatékunk szerepét az oktatásban. A kezdetektől fogva az oktatás a Kulturális Örökség Napjai középpontjában áll, és ez képezi a legtöbb – Európában minden évben megrendezésre kerülő esemény – az Európai Örökség Napok alapját is.

Kulturális Örökség Napjai 2020. évi programja:

2020. október 9., péntek
12.00 és 17.00: Kurátori vezetés a Tornyai Szabadkán című tárlaton 
18.00: A felhők és a film – mozgóképes kalandozás. Agárdi Gábor előadása és filmrészlet válogatása a Tornyai Szabadkán című tárlat kapcsán. 

2020. október 10., szombat
19.00: Tito i umetnost (Tito és a művészet) – Đorđe Kadijević dokumentumfilmjét Josip Broz Tito halálának 40. évfordulója és a Szabadka felszabadulásának napja (október 10.) alkalmából mutatjuk be. A vetítés végén beszélgetés következik Luka Vučinac politológussal.  

2020. október 15., csütörtök
19:00: Némafilmes est Pavle Zvekić, fiatal szabadkai zongorista zenei közreműködésével.
Film: Ember a felvevőgéppel (1929) – szovjet némafilm-dokumentumfilm. A film rendezője: Dziga Vertov. 
A némafilmes estek során (Silent Movie Night) fiatal zongoristák improvizációikkal kísérik a néma filmkockákat. 
Az esten vetített filmet a Sight&Sound brit magazin kritikusai egy 2012-es közvélemény kutatás szerint minden idők legjobb filmjévé választották. Két évvel később ugyanezen magazinban minden idők legjobb dokumentumfilmjének is ezt az alkotást választották.  

2020. október 16.,  péntek
18:00: A Szabadkai Városi Múzeum Szabadka és Hódmezővásárhely festészettörténeti és kerámiatörténeti kapcsolatai (1900–2020) című kiadványának bemutatója. 
Köszöntőbeszédet mond magiszter Hulló István, a múzeum igazgatója. Az est vendégei: dr. Csige Gábor, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának vezető konzulja, Nemes Fekete Edit kerámiaművész, Kucor Tamara és Ljubica Vuković Dulić művészettörténészek. 
A kötet, melynek szerzője dr. Ninkov K. Olga művészettörténész, grafikai formatervezője pedig Lality Csaba tervezőgrafikus, a IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program Közös Művészeti Örökségünk (Art&Craft) projektjének eredményeként jött létre. A kiadvány első alkalommal foglalja össze a két város és tágabb térségük művészeti hagyományának évszázadnyi kapcsolatait, mint amilyenek például Tornyai János szabadkai vendégszereplései és barátsága Olah Sándor szabadkai festőművésszel, a vásárhelyi történelmi Majolikatelep 1913-as szabadkai tárlata, a vásárhelyi művészek részvétele a szabadkai Kerámia Triennálén, valalmint Nemes Fekete Edit szereplése a hódmezővásárhelyi Nemzetközi Kerámia Szimpóziumon. A könyv bemutatójára a Tornyai Szabadkán című tárlaton kerül sor, így az érdeklődők egyúttal a kiállítást is megtekinthetik.  

2020. október 17., szombat
20:00: LP – A lemezjátszó története és a hanglemezek aranykora című kiállítás zárórendezvénye. Közreműködik: DJ Hendrigz.