...

Kés a párna alattA fiatal generáció, elsőkönyves szerzők bemutatkozásának szentelt irodalmi sorozat keretein belül 2019. június 21-én, pénteken a szabadkai Városi Múzemban Papp Katalin mutatkozik be, akinek első verseskötete Kés a párna alatt címmel a Forum Kiadó gondozásában jelenik meg az idei, budapesti Ünnepi Könyvhétre.

Az est az IPA Határon Átnyúló Együttműködés Magyarország-Szerbia Program által finanszírozott Colourful Cooperation elnevézű projekt keretein belül kerül megvalósításra.

A belépés ingyenes. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A vajdasági irodalmon belül a fiatal magyar szerzők jelenléte igen sokrétű, gazdag és változatos. Ezen az esten egy pályakezdő költőt mutatunk be, Papp Katalint, akinek további vendégei lesznek Szabó Réka Dorottya és Kovács Dávid személyében. Az est moderátora Bicskei Gabriella, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium magyartanára lesz.

Nem marad a kés a párna alatt. Betölti funkcióját: vág, szúr, sebet ejt, boncol – kegyetlenül és kéjesen. Csontig hatol, a végletekig kiélezve az érzékeket. Szenvedélyes, kitárulkozó verseket gyűjtött első kötetébe Papp Katalin, melyek tobzódó színvilágukkal, érzékiségükkel, máskor naturalisztikus képiségükkel taglózzák le az olvasót, hogy akkor se feledje, milyen élni (álmodni, szeretni, baszni, szenvedni), amikor a kés a párna rejtekében lapul. (Pressburger Csaba)

Papp Katalin 1997 nyarán született Szabadkán. A Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium tanulója volt. Jelenleg az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Karának, díszlettervező, technika dizájn szakos hallgatója. Háromszor vett rész a legendás sárvári Diákírók, Diákköltők Fesztiválján, ahol többször is díjazták. Első versét egy fa árnyéka inspirálta, és azóta is keresi azt a füzetet, amibe leírhantná gondolatait. Szereti, amikor senki sem tudja épp hol van és mit csinál, a csendet és Amszterdamot.

Szabó Réka Dorottya 2002 augusztusában született Szabadkán, azon a helyen amit nagyon kedvel, és amit soha nem tervez elhagyni. Verseket ír, rengeteget olvas, regényeket, verseket, Kertész Imrét és Tolsztojt. Szereti Mozartot és Dalit.

Kovács Dávid 1999 novemberében született Szabadkán. Kedvenc költői Radnóti, Ady és Dékány Dávid. Különösképpen érdekli a római és a görög mitológia.

A Colourful Cooperation projekt a programterületen a kulturális turizmus fellendítését tűzte ki célul. A projekt célja egy a magyar-szerb határtérséget (a DKMT Eurorégióhoz tartozó Bács-Kiskun és Csongrád megye, valamint Vajdaság Autonóm Tartomány) átfogó kulturális stratégia kidolgozása, online magyar-szerb nyelvű információs és hírközpont kialakítása, a szerb kultúra központjának kialakítása Mórahalmon, a magyar kultúra központjának kialakítása Palicson, valamint Újvidék, mint Európa jövőbeni kulturális fővárosának és környékének integrálása a magyar-szerb határtérség kulturális – turisztikai életébe. A Projekt részeként az újonnan létesített kulturális központok és újvidéki kiállítások, kulturális programok és kreatív műhelyek nagy számának ad majd helyet. A különböző népcsoportok tagjai ezeken a rendezvényeken megismerhetik egymás kulturális értékeit, hagyományait, művészi eredményeit és művészeit. A projekt ezenfelül részletes kulturális és idegenforgalmi információkkal és célzott hírkampányokkal segíti elő a magyar–szerb határtérségen belüli kulturális együttműködés és idegenforgalom fejlődését.

Az Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program az Európai Unió 2014–2020 időszakra vonatkozó pénzügyi keretrendszerének az előcsatlakozási eszközbe (IPA) tartozó egyik kezdeményezése.

Bővebb információért látogasson el a következő oldalra: www.interreg-ipa-husrb.com.