...

Nož ispod jastukaKnjiževno veče posvećeno promociji mladog autora mlađe generacije koji neguje savremeni pristup u umetničkom izrazu pod nazivom Nož ispod jastuka nazvano po zbirci pesama mlade subotičke pesnikinje, Katalin Pap održaće se u petak 21. juna 2019. godine sa početkom u 18 časova u Gradskom muzeju, Subotica.

Književno veče će se održati u sklopu projekta Colourful Cooperation koji se finansira kroz Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija.

Ulaz je slobodan. Dobrodošli!

Književno stvralaštvo mladih autora koji stvaraju na mađarskom jeziku u Vojvodini je veoma bogato i raznovrsno te će se tokom jedne večeri uz Katalin Pap predstaviti i Reka Doroća Sabo i David Kovač. Moderator će biti Gabriela Bičkei, spisateljica i profesorica u Gimnaziji za talentovane učenike „Deže Kostolanji“ iz Subotice.

Čaba Presburger je o zbirci poezije Katalin Pap napisao: Nije ostao nož ispod jastuka. Nož ima mnogo funkcija: izrezati, probiti, raniti, rastvoriti – okrutno i požudno. Ona prodire u kost, izoštrava čula do krajnosti. Strastvene, otvorene pesme skupila je Katalin Pap u svojoj prvoj zbirci, koja svojom živom bojom, senzualnošću, a ponekad i svojom naturalističkom slikom, zavarava čitaoca tako da ne zaboravlja kako se živi (sanja, voli, pati) kada nož ostane sakrijen.

Katalin Pap je rođena u Subotici u leto 1997. godine. Završila je Gimnaziju za talentovane učenike „Deže Kostolanji“u Subotici. Studira na odseku za Scensku arhitekturu, tehniku i dizajn na Fakultetu tehničkih nauka, Univerziteta u Novom Sadu. Bila je učesnica omladinskih pesničkih susreta u Šarvaru, u Karpatskom basenu tri puta a kao maturantkinja je osvojila prvo mesto za svoju poeziju. Prvu pesmu je napisala inspirisana senkom drveta i od tad traži svesku u kojoj je svoje misli zapisala. Voli kad niko ne zna gde je i šta radi, tišinu i Amsterdam.

Reka Sabo Doroća je rođena u avgustu 2002. godine u Subotici, koju voli i iz koje nikada ne planira da ode. Piše pesme. Mnogo čita romane, pesme, Imrea Kertesa i Tolstoja. Voli Mocarta i Dalija.

David Kovač je takođe rođen u Subotici početkom novembra 1999. godine. Njegovi omiljeni pesnici su Radnoti, Adi i David Dekanj. Zanima ga svet grčkih i rimskih mitova.

Projekat Colourful Cooperation – Raznobojna saradnja, kao što i sam njen naziv nagoveštava, jeste raznobojna, dinamična saradnja stanovništva i posetilaca pograničnog područja Mađarske i Srbije, na čije programe su svi dobrodošli. Zahvaljujući lokalnim običajima i kulturnoj raznobojnosti u jednoj od najzanimljivijih regija Evrope, na teritoriji Evroregije DKMT nalaze se županije Bač-Kiškun i Čongrad, kao i Autonomna pokrajina Vojvodina. Na ovim područjima već vekovima zajedno žive mnoge nacije, čuvajući svoju tradiciju i svoje običaje, te čineći tako svakodnevicu raznobojnijom.

Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija implementira se u okviru finansijskog perioda 2014-2020 Evropske unije, putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

Za više informacija, molimo posetite veb-sajt programa: https://www.visithusrb.com

Događaj je izrađen uz finansijsku podršku Evropske unije. Sadržaj događaja je isključivo odgovornost projekta Colourful cooperation i ne odražava zvanično mišljenje Evropske unije i/ili Upravljačkog tela.