...

Bolesti Henrija VIII na njegovim portretimaDatum: 13. mart 2019., 18 sati
Mesto: Sala za tematske izložbe, prizemlje

Gradski muzej Subotica Vas srdačno poziva na predavnje spec. dr master med. Marije P. Mandić, specijaliste interne medicine iz Subotice pod nazivom Bolesti Henrija VIII na njegovim portretima. Predavanje će se održati u sredu 13. marta 2019. sa početkom u 18 časova, u sklopu pratećih programa izložbe Đorđa Bošana, slikara i profesora u Gradskom muzeju Subotica, u znak sećanja i na dr Nadu Bošan, suprugu slikara. Ona je naime, 1987. godine, darujući slike umetnika muzeju njegovog rodnog grada, osnovala Poklon zbirku Đorđe Bošan.

Predavanje Bolesti Henrija VIII na njegovim portretima predstavlja vid interdisciplinarnog isčitavanja umetničkih dela, odnosno prikaz onog šta pojedine grane medicine mogu uočti na primerima pojedinih portreta, u ovom slučaju portretima Henrija VIII.

Henri VIII engleski je vladar, među najbolje dokumentovanim u engleskoj istoriji. Zahvaljujući toj činjenici imamo mogućnost da na osnovu njegovih portreta, ali i mnogih drugih dokumenata pretpostavimo od čega je on sve bolovao. Tako iz samog habitusa Henrija VIII prikazanog na njegovim portretima možemo pretpostaviti da je bolovao od Kušigove bolesti, šećerne bolesti, hipertenzije, poremećaja lipidnog statusa pa verovatno i nekog oblika cerebrovaskularne insuficijencije što opet može biti razlog stalnim glavoboljama i pojavi poremećaja ličnosti.Na njegovim portretima možemo videti i postojanje određenog narcisoidnog poremećaja ličnosti koji se definiše kao postojanje ogromnog samopouzdanja, zaokupljenost fantazijama o neograničenom uspehu i moći, sjajnosti i lepoti te idealne ljubavi, zahtevanje prekomernog divljenja, iskazivanje arogancije i oholosti, a sve se to vidi na njegovom stavu za portretisanje, odelu koje je nosio i veličini slika na kojima je prikazan.