Zajedno za zajedničku budućnost i zajedničko kulturno nasleđe


...

Saopštenje za medije1. Saopštenje za medije povodom otvaranja projekta, Baja

6. marta 2018. godine je održana press konferencija povodom otvaranja prekograničnog IPA Mađarska-Srbija projekta Zajedno za zajedničku budućnost i zajedničko kulturno nasleđe.

U saradnji Muzeja Tir Ištvan iz Baje, Gradskog muzeja Subotica i Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika Subotica se ostvaruju prekogranična istraživanja, naučna obrada, restauracije, izložbe i publikacija u temi zajedničkog kulturnog nasleđa južne i severne Bačke u 17–19. veku.

Istoričari, istoričari umetnosi i konzervatori institucija iz Mađarske i Srbije u periodu od 1. 1. 2018. – 31. 12. 2019. sarađuju na dokumentaciji zajedničkog kulturnog i umetničkog nasleđa iz perioda baroka, klasicizma i secesije na teritoriji nekadačnje Bačko-Bodroške županije.

Projekt se ostvaruje u okviru Interreg-IPA CBC Hungary-Serbia Programme u sufinansiranju Evropske unije.

2. Saopštenje za medije, Subotica

15. marta 2019. je svečano predata vlasniku restaurirana oltarna slika iz kapele na Kalvariji u Subotici. Oltarnu sliku Karolja Jakobija: Žalosna Gospa(1877) koja je rascepana tokom vandalnog napada 1999. godine, restaurirala je stručnjak Gradskog muzeja Subotica, Žužana Korhec Pap, kao dar institucije.