...

A humanoid robotika születése – 50 éves a Mihajlo Pupin Intézet Robotikai KözpontjaMegnyitó időpont: 2018. november 9., péntek, 18 órai
Helyszín: Emeleti kiállítóterem
A kiállítás szerzője: Ivan Stanić, a Belgrádi Tudomány és Technika Múzeuma gyűjteménykezelője
A kiállítás 2019. január 31-ig tekinthető meg.

A kiállítás célja bemutatni a Robotikai Központ fontosságát, annak alapvető kutatásait, amely azt a modern robotika bölcsőjévé tette. A Központban született ötletek és elméletek, a gyakorlati eredményeikkel együtt hozzájárultak a robotika fejlődéséhez világszerte, mely főleg Japánban, Kínában, az Amerikai Egyesült Államokban, Oroszországban és Franciaországban jár az élen. A Központban folyó munka legnagyobb hozadéka a humanoid robotika területén valósult meg: új matematikai modellek és szoftveres megoldások létrehozása a kontrollrendszer stabilitásának és elemzésének területén, valamint a kétlábú robotok (androidok) mozgásának lehetséges megoldásai, amelyek még ma is használatban vannak. Az ipari és az oktatási robotika terén is úttörő szerepet játszott az intézet.

A látogatóknak lehetősége lesz megtekinteni a világ első protetikus robotmarkát, amely „belgrádi marok” néven vált ismertté, a világ első egzocsontvázát, a világ első ipari antropomorf típusú UMS 1-es robotját, az első robot alsó lábszárat, a Promona 1-et, a Robed sorozat oktatási robotjait, az első jugoszláv digitális számítógépet, a CER 10-et, valamint az „Aktív öltöny” részeit. A tárlaton helyet kap a Joseph Engelberger-díj is, amelyet a központ igazgatója, Miomir Vukobratović professzor kapott, és megismerkedhetnek a „Zéró pillanat” elméletével, amelyet a mai napig használnak az egész világban az androidok mozgatására, illetve a Mihajlo Pupin Robotika Központ legújabb eredményeivel.