Falkoner Ferenc (1737–1792) budai festő – nemzetközi vándorkiállítás


Falkoner Xavér Ferenc életműve nemcsak a magyar főváros, hanem Közép-Európa művészettörténetéhez is fontos adalék, egy bécsi tanultságú, színvonalas barokk festő sokoldalú munkásságával gazdagítja azt. A ma már nemzetközi hagyatékát a többéves kutató- és restaurálási munkának, valamint a kulturális intézmények együttműködésének köszönhetően az utódállamok mindegyikében bemutathattuk a 2018–2019-es év folyamán: Szabadkán (Szabadkai Városi Múzeum 2017. 12. 13. – 2018. 5. 25.), Eszéken (Muzej likovnih umjetnosti 2018. 7. 5. – 2018. 8. 30.), Baján (Türr István Múzeum, Nagy István Képtár, 2018. 9. 11. – 2018. 11. 03.), Budapesten (Budapesti Történeti Múzeum, 2018. 11. 9. – 2019. 3. 27.), Kalocsán (Városi Galéria, 2019. 3. 22. – 2019. 4. 20.) és Futakon (Jézus Szíve plébániatemplom, 2019. 5. 4. – 2019. 7. 10.).

Falkoner Ferenc művészetét elsősorban oltárképei alapján ismerhetjük meg, melyek a történelmi Magyarország területén lévő templomokban találhatók meg, az anyaországon (Budapest, Budakeszi, Baja, Szeged, Vác, Dunaföldvár, Piliscsaba, Váchartyán) kívül a mai Szerbiában (Bács, Futak) és Horvátországban (Eszék, Nekcse, Bród, Sarengrád), de múzeumok gyűjteményébe is kerültek példányok. Műveit a lendületes festésmód, a sárga alapozáson kialakított egyedi színkezelés és a jellemző női-, férfi- és angyalarcok teszik felismerhetővé. Világi arcképfestészetéről csupán a 19. századi művészettörténeti irodalomban olvashatunk.

A kiállításon 20 eredeti, Falkoner Ferenc festmény szerepelt magyar- és horvátországi, valamint szerbiai egyházi és közgyűjteményekből. A három szegedi predellaképről jó minőségű nyomatot készítettünk vászonhordozóra, s az eredetihez hasonló díszkereteket. A budakeszi plébániatemplom szentélyfreskóját nagyméretű óriáspannón reprodukáltuk. A kiállítást hat pannó (bevezető szöveg, a kapisztránus ferences tartomány-térkép 1829, restaurálási dokumentációk), háromnyelvű (magyar/szerb-horvát/angol) monográfia és leporello kísérte. Az érintőképernyős alkalmazáson megtekinthető volt Falkoner eddig azonosított összes műve (42 festmény) eredeti magyar-és horvátországi, valamint szerbiai helyszíneiken, valamint a Falkoner művek restaurálása (19 db).

A kiállítás előkészületi munkálataiként, valamint magán a kiállításon restaurálásra került a Szabadkai Városi Múzeum ajándékaként szerbiai és magyarországi egyházi és közgyűjteményi tulajdonban lévő 11 oltárkép, valamint a bajai múzeum tulajdonában lévő 8 ferences portré az NKA, a tulajdonos és a Páduai Szent Antal Plébánia támogatásából.

A tárlat szerzője Dr. Korhecz Papp Zsuzsanna festő-restaurátor-művész, a szabadkai múzeum tanácsosa. A nemzetközi vándorkiállítás az Együtt a közös jövőért, közös kulturális örökségünkért elnevezésű IPA Magyarország-Szerbia határon átívelő program keretén belül valósult meg, valamint a Nemzeti Kulturális Alapprogram és a befogadóintézmények alapítóinak támogatásával: Szabadka, Eszék, Baja, Budapest és Kalocsa Önkormányzata.