A projekt fő célja a városok zsidó kulturális örökségének felderítetlen potenciáljára és kortárs idegenforgalmi megoldások kifejlesztése épül, miközben a láthatóságot, a hozzáférhetőséget és a fenntarthatóságot okosan szervezik meg. A megközelítés egyik kulcsfontosságú eleme az immateriális örökség, amely a tudatosság és az érdeklődés megteremtésének érvényes tényezője. Ezek az elemek (zene és irodalom, vallás és fesztiválok, hagyományok és életmód, konyha és helyi receptek, történelem és hozzájárulás a helyi közösség fejlődéséhez, szóbeli történelem, fotógyűjtemények, híres helyi születésű zsidó személyiségek öröksége) kreatív látványosságokba rendeződnek, zsinagógákkal, temetőkkel, emlékhelyekkel és épületekkel kombinálva.

Szabadka évszázadok óta otthont ad a zsidó közösségnek, és hozzájárulásuk Szabadka és a vajdasági régió gazdasági és kulturális fejlődéséhez létfontosságú. A zsidók 1775 óta élnek Szabadkán (amikor a városi bíró szerződést kötött Herschel Jakab kereskedővel és másik három bajai zsidóval), de sajnos az elmúlt 70 évben számuk csökkent. Szabadka számos kézzelfogható zsidó örökségi elemet tartalmaz, mint például a szabadkai Zsidó Közösség, az Új Zsinagóga, a zsidó temető és a holokauszt emlékmű. A Szabadkai Városi Múzeum szintén egy zsidó orvos korábbi házában található. A zsinagóga és a Közösség épülete mind a város szecessziós örökségének részét képezi. A nagy és jól karbantartott temető 1780-ból származik, és 1999-ben felújították. Emellett a város büszke olyan immateriális örökségére, mint például az évenként megszervezésre kerülő „Open Door” projekt, és a számos helyi születésű híres zsidó öröksége.

Ma a város zsidó közösségének 252 tagja van. A helyi nem zsidó lakosság azonban nem ismeri a zsidó közösség gazdag kulturális történelmét és a város virágzásában betöltött szerepét. Ezért ez a projekt nagyszerű lehetőséget biztosít a helyi zsidó örökség és a zsidó kultúra, többek között a gyönyörű, csaknem elfeledett zsinagóga ismertetésére. A város is szívesen bővíti meglévő turisztikai kínálatát az új Zsidó Kulturális Örökséghez kapcsolódó komponensekkel, amelyek további turisztikai áramlásokat vonzanak a városba. A projekt felépítésének módja (az érdekelt felek bevonása, a jelenlegi zsidó közösséggel való szorosabb együttműködés) lehetővé teszi a város multikulturális profiljának megerősítését, és egyedülálló értékeket kínál a látogatók számára. A projektben való részvételével a Szabadkai Városi Múzeum megismerkedhet más partnerek tapasztalataival, és egy speciális Dunai zsidó turisztikai út/túra része lesz.